Edith Oeyen schreef al meer dan dertig titels bij elkaar: poëzie, verhalen, essays,… Jarenlang was zij actief medewerkster van Uitgeverij Zuid & Noord en ’t Kofschip. Sinds 2000 is zij voorzitster van de Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers. Werk van haar werd vertaald in verschillende talen. Op Facebook is zij elke dag actief. Edith is de samensteller van meer dan honderd bundels en boeken.

Boeken

Enkele recente uitgaven:

Van pinksterbloemen tot sneeuw (poëzie)

Ingrid Lenaerts: “In een flamboyante poëtische evocatie, in een reeks gedichten neemt Edith Oeyen ons mee door de tuin van haar levensdagen, in een caleidoscopisch overzicht. Ze nodigt een breed publiek uit om te luisteren, en om te lezen. Ze blikt over de eenlange kalender die ze uitrolt en ons laat inkijken.”

Zeg toch niet dat alles over is (poëzie)

Hervè Casier: “Deze in parlando geschreven bundel met telkens hetzelfde beginvers leest heel vlot en vormt een geheel. Tevens kunnen de gedichten afzonderlijk gelezen worden. Het is een structureel werk. Edith beschrijft hier haar volledige leefsituatie en denkbeelden.”

Dit is de verste stilte ooit (poëzie) 

Ingrid Lenaerts: “In deze bundel ontmoeten we Edith als “totaal dichter” van alle geluk en verdriet dat het leven in petto heeft. Edith is hier zelf het open boek met een milde kijk op verleden en heden. Ze is dichter tot op de bodem van haar hart en tot in het diepste van haar ziel. De stilte is hier niet de afwezigheid van geluid zoals men letterlijk zou denken maar ze geeft een eigen wending aan het woord in de volgende versregels “Dit is de verste stilte ooit/het mysterie van liefhebben”.

Beringen, stad naar mijn hart (poëzie)                

Over Beringen, stad naar mijn hart schreef Boudewijn Knevels het volgende: jullie mogen fier zijn dat iemand in deze bundel haar hart uitstort omtrent haar liefde voor Beringen. Vele gemeenten of steden zouden er jaloers op zijn om zo een dichteres in hun midden te hebben.

Edith beschrijft haar gevoelens hier niet over één dag, eventueel een moment, maar reikt haar indrukken aan, die zij in tientallen jaren heeft vergaard.

De ijslaag die ons draagt is dun (poëzie)

“Edith viert de verbintenis van haar wereld met de puurste romantiek die ze aan het witte blad toevertrouwen kan. Ze heeft een patent op een duurzame taallegering verworven, zowel naar vorm als naar inhoud.

Ze explodeert natuur en liefde, geboorte en dood in een beeldspraak en taalkoloriet die niemand haar kan ontnemen. Daar en alleen daar groeien haar verzen waar zij haar woorden en emoties aan de dichtersgrond toevertrouwt. Hier in deze bundel zijn haar gedichten vaak miniaturen van liefde…”

Woeste golven slaan hoog uit op zee

“Als dichteres bezit Edith Oeyen zoveel persoonlijkheid en zedelijke moed dat zij zich allerminst schaamt om haar lezers deelgenoot te maken… Daarom kunnen wij haar wel beschouwen als de dichteres, die geadeld door haar woorden, een vooraanstaande plaats in de poëziewereld heeft ingenomen.” – René Venken.

Kopen

Je kan Ediths boeken bestellen via mail: edith.oeyen@telenet.be

Hier kan je een interview lezen waarin Edith meer vertelt over haar schrijversleven.