Steven Van Der Heyden (Gent, 1974) is palliatief thuisverpleegkundige en tracht met taal de wereld te lezen. Het is zijn oorsprong en bestemming of zijn manier om een plek te vinden in een wereld die hem niet helemaal past.

Gedichten van hem verschenen in Vlaamse en Nederlandse literaire magazines o.a. in Het Gezeefde Gedicht, Meander, Tijdschrift Ei, De Vallei, Ballustrada, Extaze en Liter. In 2017 was hij deelnemend dichter aan het internationaal kunstenfestival Watou. In 2018 werd hij genomineerd voor de Melopee poëzieprijs.

Boeken

Filigraan

“In deze diepgaande, filigraanachtig opgebouwde bundel komen een aantal thema’s aan de orde, die als gouddraden met en in elkaar vervlochten zijn. Zo vormen de kwetsbaarheid en de fragmentering van het individu, de onmogelijkheid om de Ander werkelijk te ontmoeten, de vervreemding en de zelfvervreemding van het individu, de onontkoombaarheid van het verleden steeds terugkerende thema’s,” aldus dichter en filosoof Antoon Van den Braembussche.

Breath

Een kunstboek waarin Steven poëzie schrijft bij beeldend werk van Katrin Dekoninck.

Tot ze koud is

In deze bundel gaan 2 dichters (Steven Van Der Heyden en Luc C. Martens) met hun eigen poëtica een duet aan om jeugdige, onbezonnen, verloren en verdorven liefdes te bezingen.

“Er is iets wonderlijks aan de hand met deze bundel: de sensuele, muzikale gedichten van Luc C. Martens vloeien moeiteloos over in de spirituele, sinistere gedichten van Steven Van Der Heyden. Steven is de donkere versie van Luc. Of Luc is de frivolere versie van Steven. Maar lees je de gedichten door elkaar dan werken ze ook. De beelden zijn sterk en grillig, de taal is spannend en gespeend van alle clichés. Twee beloftevolle dichters hebben een opmerkelijke, originele, ijzersterke bundel in elkaar gebokst. Kudos to both, om het op zijn West-Vlaams te zeggen!”Delphine Lecompte

Kopen

Je kan Stevens bundel bestellen via stevenvanderheyden@telenet.be.

Op zijn website vind je meer informatie over zijn literair en beeldend werk. Je vindt hem ook op Auteurslezingen.be (Literatuur Vlaanderen) en op poeziecentraal.be

In december 2020 gaf Steven een interview voor Boekenerf. Je kan het hier lezen.

Enkele van Stevens kunstwerken