Danny Vandenberk (°29/06/1972) is geboren met een pen in de hand. Zijn schrijfstijl is uniek: humoristisch, vlot, speels en doorspekt met absurde associaties en wonderbaarlijke woordspelingen. Danny de dubbelzinnige is een taaltalent, een woordgoochelaar en een letterjongleur. Zijn boeken raken je gevoelige snaar, toveren een glimlach op je gezicht of doen je huiveren, maar onberoerd laten ze je nooit.

Boeken

Kleine stukjes geluk

Danny’s schrijfsels maken gelukkig. Dat staat vast. Ze zijn zo openhartig, grappig en (h)eerlijk gevarieerd dat je, voor je ’t goed en wel beseft, met een glimlach op je gezicht zit te lezen.

Prettig gestoord plukt hij de dag. Grappend en grollend over zijn rol als echtgenoot en vader, met talrijke amusante anekdotes over heden en verleden, de introductie van een nieuw gezinslid, het omgaan met corona en zijn diepste dromen, verlangens en nachtmerries. Vrolijk en opgeruimd, al ligt hij soms met zichzelf overhoop. Nostalgisch, filosoferend of onbezorgd genietend van het moment, maar altijd hilarisch herkenbaar.

Met maar liefst 367 bladzijden vol cursiefjes, kortverhalen en gedichten bij unieke foto’s is dit een garantie op kleine geluksmomentjes!

Ik ben, mijn pen is (roman)

Danny Lebowski is een gediplomeerd vuilbekker en proud of it. Er gaapt een kloof tussen enerzijds zijn hoge IQ en anderzijds zijn bescheiden diploma en taakomschrijving. Dankzij die kloof kan hij meedogenloos de kleinheden en zwakheden van zijn bureaugenoten ontrafelen. Ik werd onwillekeurig herinnerd aan het personage Henry Chinaski, alter ego van Charles Bukowski (zie bijvoorbeeld ‘Post Office’ of ‘Factotum’); weliswaar is Lebowski volledig verzoend met de burgerlijke maatschappij en erg dankbaar dat hij een gezin heeft, maar de dagelijkse confrontatie met ongepolijste domheid veroorzaakt een vergelijkbaar literair vuurwerk. Ook Herman Brusselmans is nooit ver weg, al vind ik de zelfrelativering van Lebowski beter te verteren dan de (weliswaar ironische) zelfverheerlijking van Brusselmans. (Justpassingby, Goodreads)

Eitjes in de bedpan (verhalen en poëzie)

Vanaf pagina één maakt de lezer op een bijzondere manier kennis met de al minstens even bijzondere Danny. De manier waarop hij de lezer aanspreekt, is direct en daardoor uitermate boeiend. Je voelt je als het ware een toeschouwer die de eer krijgt vanuit de coulissen mee te kijken naar het toneel dat het leven van Danny lijkt te zijn. Tussen de aktes door brengt de auteur poëzie ten tonele die bijdraagt aan het hilarische en vooral unieke aspect van het boek. Tevens beklemtonen deze gedichten het talent van de auteur om te spelen met woorden en vooral om van banale situaties het ondenkbare te maken. Zelden slaagt een auteur erin met zo weinig woorden zoveel gedachten op papier te zetten. Een taalkunstwerk om U tegen te zeggen. (Valerie Vaes, Valeries Boekenwereld)

Oprecht voor de raap (verhalen en poëzie)

Zodra ik de opvolger van ‘Eitjes in de bedpan’ begon te lezen, wist ik: dit wordt weer genieten. Zo simplistisch hoe Danny Vandenberk met woorden omgaat en hier toch een vrolijk geheel van weet te maken… Het geeft het boek een heel eigen gezicht. Zijn derde boek bewijst dat hij thuishoort in de auteurswereld en dat hij geen eendagsvlieg is. Wie graag luchtige boeken leest die bij de lezer ook nog een glimlach op het gezicht toveren, zou de boeken van Danny echt moeten lezen. (Antoinette van Steeg, In de Boekenkast)

Mandus, in ’s helsnaam (roman)

Gewoon genieten van de absurde en humoristische schrijfstijl, die af en toe aan Brusselmans doet denken. En dat is toch een mooi compliment hoor! Het boek is opgedeeld in 83 korte hoofdstukken. De cover is gemaakt door Jan Sleurs, de oud-turnleraar van de auteur. Het chique fitnesscentrum, de donkere dreiging en de intimiderende Mandus passen perfect bij het boek. Beetje eigenzinnig en uniek ook! Mandus in ’s helsnaam, een leeservaring die een beetje buiten mijn comfortzone lag, maar die ik in één woord zou kunnen samenvatten als ‘hilarisch’!  (Saskia Imbert, Boeken- en leesclub De Perfecte Buren)

Kopen

Wil je een gesigneerd boek van Danny Vandenberk ontvangen? Mail hem dan op vandenberk.danny@skynet.be of contacteer hem via zijn Facebookpagina.

Blog

In november 2020 gaf Danny een interview voor onze blog op Boekenerf. Je kan het artikel hier lezen.