Sinds 1980 schrijft Ina Stabergh proza, poëzie en toneel voor jongeren en volwassenen. Haar werk werd vaak bekroond, vertaald en getoonzet. In 2006 werd zij officieel aangesteld tot de Eerste Stadsdichter van Diest en Eerste Stadsdichteres van Vlaanderen. In 2009 werd zij aangesteld tot eerste ‘Hagelanddichter’. Naar aanleiding van ’40 jaar schrijven’ verscheen in 2020: ‘Een leven vol woorden’. Ina schrijft ook voor jongeren en geeft schoollezingen i.v.m. schrijven.

Boeken

Van de oerknal tot heden

Omdat in januari 2020 een virus, overgewaaid uit Wuhan, de wereld in de ban hield en een coronapandemie – behalve opgelegde en inherente beperkingen – een ‘nieuwe vrijheid’ bood, werd het schrijven aan dit boek een dagelijkse bezigheid. Die nieuwe vrijheid van de rust om te kunnen genieten van de kleine dingen, de vrijheid om niet altijd alles te hoeven opruimen en zo ongestoord verder te doen met wat men bezig is. De vrijheid om te beseffen en te zien dat tijd een eigen dimensie heeft, die op een tijdlijn geplaatst over eeuwen en eeuwen slechts die laatste dertig seconden een plaats geeft aan onze menselijke geschiedenis.

Met een beetje geluk wordt dit een soort canon van de ontstaans- en zijnsgeschiedenis, die we met plezier, en tussendoor een aantal herkenningspunten, zullen lezen en verder geven.

Een leven vol woorden

Op een dag zag Berthy Stas dat 2020 wel eens een speciaal jaar kon zijn. Veertig jaar geleden begon zij met schrijven. Tijd voor een terugblik en een antwoord op de vraag: ‘Wat heb ik met mijn leven gedaan?’

Een leven vol woorden is meer dan een rechtlijnig verhaal. Het is een verhaal van reizen op verplaatsing en dichtbij. Een verhaal waarin lezers zich herkennen. Een boek over boeken en zoveel meer.

Plantentuin Meise

Ina liet zich door de natuurpracht in de plantentuin van Meise inspireren tot poëzie. Samen met 37 andere kunstenaars werd ze geselecteerd voor de Biënnale Nature Inspiratus. Ze kreeg ook de opdracht om een poëziebundel over planten te schrijven: “Een zakboekje vol glitters.”

Je leest hier hoe je haar werk kan ontdekken. De dichtbundel is te koop in de bloemenwinkel aan de hoofdingang van de Plantentuin.

Een selectie uit de overige 40 werken:

 • Aan de horizon (proza)
 • Gouden halmen – zilveren helmen (proza)
 • Gedragen door de wind (poëzie)
 • Help! (proza)
 • Het plan (proza)
 • Een vrouw van Glas (proza)
 • Gesprekken in Praag (poëzie)
 • Het oor van Vincent (cd met poëzie en muziek)
 • Vincent (poëzie Nederlands – Frans)
 • Slippers op de trap (proza)
 • De zee (poëzie)
 • Neuengamme – Ik kwam terug (poëzie Nederlands – Duits)
 • Een Spiegelhistorie – van Keizer Karel tot Filips Willem van Oranje (proza)
 • Toen de Post nog brieven bracht (brievenboek met Luk de Laat)
 • Pegasus in Diest en andere stadsgedichten
 • Poëzieroute Tielt-Winge

Kopen

Op haar website lees je meer over Ina en haar literaire werk. Wil je graag een gesigneerd exemplaar van een van haar boeken in je brievenbus? Mail dan naar ina.stabergh@skynet.be

In december 2020 gaf Ina een interview voor Boekenerf. Je kan het hier nalezen.