Yves Saerens (1983) debuteerde in 2016 met de historische roman De dwarsligger, uitgegeven door Houtekiet. In 2020 publiceerde hij in eigen beheer het boek Sien van Gogh. Hij werkt ook als leraar in het secundair onderwijs.

Boeken

Sien van Gogh

Een dagboekverhaal gebaseerd op het leven van prostituee Sien Hoornik (1850-1904). Zij woonde anderhalf jaar samen met schilder Vincent van Gogh in Den Haag. Na de breuk stond zij haar zoon en dochter af en leidde een zwervend bestaan. In dit boek krijgt zij voor het eerst het woord. Als lezer krijg je onder meer een antwoord op de vragen wat een moeder daartoe drijft en hoe onmogelijke liefde soms verschillende gedaantes aanneemt. Onrechtstreeks biedt het een kijk op de dagelijkse strijd om het bestaan van een kwetsbare vrouw aan de rand van de laatnegentiende-eeuwse maatschappij.

De dwarsligger

Dit boek gaat over misschien wel het grootste mysterie uit de Antwerpse geschiedenis. Onder de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, pal in het midden, ligt een doodskist met het zeventiende-eeuwse skelet van een man. De archeologen die de overledene terugvonden noemden hem ‘de dwarsligger’, omdat zijn kist als enige niet in de rij ligt. Deze historische roman vertelt zijn verhaal en dat van een man die al zijn hele leven door ‘de dwarsligger’ gefascineerd is. Drie eeuwen staan er tussen beide jongemannen, die zich allebei uniek en uitverkoren wanen. Toch zijn er opvallende gelijkenissen tussen hun levens en de problemen die ze het hoofd moeten bieden. Dit is een alles overstijgend verhaal over liefde, geloof, verbeelding en wilskracht. En bovenal over hoe de geschiedenis zich herhaalt.

Kopen

Bestel een gesigneerd exemplaar van Yves’ boeken via mail of via zijn website. Sien van Gogh kreeg bovendien haar eigen website.