Luk Machiels (1955) is gepensioneerd leraar Nederlands, Engels en geschiedenis. Naast zijn boeken over de spirituele Keltische sporen in ons heden (‘De Keltische erfenis’ en ‘Landschap en volksgeloof in Keltisch perspectief’, beide uitgegeven door Mens en Cultuur, Gent) schreef hij ook drie misdaadromans.

Boeken

Kraaienvoer

Bekroond met de Gemeentelijke Cultuurprijs Kortessem 2016.

Dit is een retro-thriller die zich afspeelt in Duitsland tijdens de periode van 1938 tot 1984.  Horst Ressler, gardist binnen de lijfwacht van Adolf Hitler, treedt in het huwelijk met Traudl Rotherstein. Na enkele euforische jaren overvalt beide families het ene drama na het andere. Na de oorlog pikken zij die achterbleven de draad weer op en, zoals miljoenen andere Duitsers, timmeren ze aan een nieuwe toekomst. Maar het noodlot blijft hen achtervolgen.

Tijdens de zomer van 1976 wordt Rolf Ressler, de zoon van Horst en Traudl, verdacht van een moord. Zijn hand in deze misdaad kan niet worden bewezen, evenmin kan een andere verdachte in het vizier worden genomen.

“Luk Machiels heeft op gedreven wijze een bijzondere historische thriller weten te schrijven. Met een uitmuntende kennis van de historische feiten legt hij krachtig de link tussen een (onverwerkt) oorlogsverleden en de realiteit in het West-Duitsland van na het ‘Wirtschaftswunder’. Tegen die achtergrond houdt hij met zijn intrige de lezer constant in spanning, tot en met een overvallende ontknoping.” – Koenraad Nijssen, historicus, recensent van ‘Het Belang van Limburg’

Uit het duister

Vanaf de eerste oorlogsdagen in mei 1940 wist Nigel Judd zich, als majoor bij de Britse genietroepen, te onderscheiden. Na zijn beslissende rol tijdens de evacuatie van honderdduizenden Engelse soldaten vanaf de stranden van Duinkerke verhief premier Winston Churchill hem tot een nationale held. Omwille van zijn aandeel in de geslaagde landing in Normandië  bevorderde hij hem tot generaal.

Toen Churchill in 1945 de verkiezingen verrassend verloor, was hij in alle staten. Om het premierschap te heroveren, zocht hij bekende koppen. Nigel Judd was één van hen. Zo kreeg die duwtjes in de rug: een riddering en een leerstoel aan de militaire academie van Sandhurst. Dat loonde. In 1961 deed hij, als ‘Member of Parliament’ zijn intrede in het ‘House of Commons’.

Naast zijn militaire en politieke status werkte Judd zichzelf, via een gericht huwelijk, ook op tot een industrieel van het hoogste kaliber.

Nigel bleek echter niet alleen een loepzuiver, maar ook een gestoord genie. Zijn geest doolde doorheen een goed verborgen duisternis. Zo joeg hij alsmaar dolzinniger op macht, prestige en seks. Toen hij uiteindelijk zijn hand overspeelde, stond er één man op: Roger Hollis, het hoofd van MI5, de Britse Geheime Dienst sectie Binnenland. Judd moest en zou naar het hiernamaals worden afgeserveerd. Dat zou gebeuren volgens een simpel plan.

Toch pakte dat helemaal anders uit.

In scherven

Bekroond met de ‘Pieter-Geert Buckinxprijs’.

‘In scherven’ situeert zich in de wereld van de Belgische adel tijdens de periode 1943-1981 en is ongewoon in zijn genre.

De misdaad waarrond alles draait, is een nooit openbaar gemaakte, onopgeloste moord. De lezer komt snel te weten wie achter die misdaad zat en waarom die werd gepleegd.

Blijft de lezer niet lang op zijn grootste honger zitten, dan doen de meeste personages in dit verhaal dat wel, voor altijd.

Hierin schuilt het aparte van deze roman. Er wordt beschreven wat die geheimgehouden moord deed met hen die toen in de buurt waren, met zij die achteraf erover durfde spreken en met hij die een ernstig onderzoek wilde voeren: drama’s om stil bij te worden.

Kopen

Je kan gesigneerde exemplaren van Luks boeken bemachtigen via luk.machiels@telenet.be of 0496 15 24 48.

– ‘Kraaienvoer’, 242 p.                 Prijs: 10 euro excl. verzendingskost.

– ‘Uit het Duister’, 205 p.             Prijs: 10 euro excl. verzendingskost.

– ‘In Scherven’, 170 p.                 Prijs: 10 euro excl. verzendingskost.

Wie één van die drie boeken koopt krijgt een gratis pdf-bestand van één van de twee (te kiezen) onderstaande kinderboeken die ik schreef voor mijn kleinzoon. Wie twee of drie van mijn boeken koopt, ontvangt de pdf van beide kinderboeken.

Kabouter Pim knapt het op’, 121 p.                     vanaf 5 jaar.

Ridder Radboud redt het Toverbos’, 104 p.        vanaf 7 jaar.