Staf Henderickx (1949) is halftijds huisarts in een groepspraktijk en halftijds auteur. Hij schrijft over medische onderwerpen, maar ook historische romans en dichtbundels vloeien uit zijn pen.

Boeken

Een zolderkoffer vol onvoltooid verleden liefdes

Een boek vol liefdesverhalen. Maar wat is liefde? Er zijn zoveel vormen van liefde: vaderlandsliefde, moederliefde, liefde tot god, liefde voor de natuur …

In dit verhalenboek beperkt Staf Henderickx zich tot de seksuele liefde tussen mensen. Hij beschrijft de levensreis van mensen op zoek naar liefde. En als huisarts weet hij beter dan wie ook: geen rozen zonder doornen. Tegenover de smaak van het zoete genot van de erotiek en seks stelt hij de bittere bijsmaak van onbegrip. Misverstanden, onverschilligheid, jaloersheid en vervreemding palmen het terrein van de verloren liefdes in.

In fantasierijke verhalen schildert de auteur het landschap van de liefde in al zijn aspecten. De verhalen zijn deels autobiografisch, deels pure fictie en deels geïnspireerd uit de verhalen van patiënten door de jaren heen.

Staf Henderickx publiceerde recent het boek ‘Zit seks tussen de oren?’ In dat boek verbindt hij zijn ervaring als huisarts met de laatste wetenschappelijke inzichten in het seksuele gedrag van mensen. “Een zolderkoffer vol onvoltooid verleden liefdes” is daar de literaire variant op.

Het boek telt 115 bladzijden en kost € 19,95.

Zit seks tussen de oren?

Zit seks tussen de oren? Bij seks en liefde doen biologische factoren – circuits in de hersenen, genen, hormonen – er veel toe. Maar we zijn geen slaven van de biologie. De mensen scheppen hun eigen wereld en zo maken we onszelf. Uiteindelijk kristalliseren allerlei maatschappelijke invloeden en overtuigingen uit in ieders seksuele identiteit.

Daarom is er ook als het om seks gaat sprake van superdiversiteit. Iedereen verschilt en niemand hoeft te passen in een vakje – ook wanneer het gaat om relaties, van houwen is trouwen tot single of polyamorie. Heersende normen over mannen en vrouwen, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, zijn cruciaal bij de acceptatie van die diversiteit. De seksuele emancipatie is nog volop in beweging.

In zijn consultaties heeft dokter Staf Henderickx heel wat mensen uit het seksspectrum ontmoet. In dit boek verbindt hij die ervaring met nieuwe inzichten uit de culturele antropologie, de genetica, de hersenwetenschap en de evolutiepsychologie.

Andere uitgaven:

 • De zoete dood. Milieuvervuiling door zware metalen in de Noorder Kempen. EPO 1985
 • Zwartboek orde van geneesheren. EPO 1988
 • De kopervreters. Geschiedenis van de zinkarbeiders in de Kempen. EPO 2000
 • Steentjes.  EPO  2004
 • Cadmiumpraktijkgids voor artsen. KUL 2009
 • Dokter ik ben op. Over werkstress.  EPO 2009
 • Docteur, je vais craquer. Le stress au travail. Les Editions Aden. 2010
 • Ik was een smokkelaar. Vertelpunt Uitgevers 2011
 • Over leven, liefde, lijden en overlijden. Dichtbundel, uitgave in eigen beheer.  2013
 • Havenloos. Vertelpunt Uitgevers 2014
 • Help, mijn kind heeft een eetstoornis.  EPO 2016
 • Van mammoet tot big mac. EPO 2018
 • Je n’avale plus ça, Investigaction, 2020

Kopen

Een gesigneerd exemplaar van Stafs boeken bemachtigen? Dat kan, via stafhenderickx@telenet.be

Uiteraard kan je ook altijd een boek van Staf kopen of bestellen bij je favoriete boekhandel.