Arlette Henek werd geboren in Genk en woont in Hasselt. In het verleden schreef ze reeds artikelen voor de ledenkranten van de vzw’s waarvoor ze werkte. In 2003 schreef ze zich in aan het conservatorium om haar droom waar te maken: schrijfster worden.

Sindsdien viel ze in de prijzen met verschillende kortverhalen. In 2016 verscheen haar roman ‘Achteraf-land’, in 2020 zag haar roman ‘Zosja’ het levenslicht. Arlette is een van de oprichtsters van de Boekenbottelarij, een collectief van Limburgse auteurs die een jaarlijkse boekenbeurs organiseren en onder meer de bundel ‘Een poëtische reis door Limburg’ uitbrachten.

Naast haar boeken, schreef ze ook een aantal monologen, waaronder het bekroonde ‘Isabelle’. Van haar hand is ook het toneelstuk ‘De Missverkiezing’.

Boeken

Achterafland (roman)

Dit is het verhaal van een van de eerste Poolse vreemdelingenfamilies (het woord migrant bestond toen nog niet) dat zich afspeelt in Zwartberg – Genk tijdens de ontginning van steenkool. We volgen Marianna die haar thuisland verlaat om in het Westen een nieuw leven uit te bouwen. 

Zosja (roman)

Zosja is het vervolg op ‘Achterafland’, maar nu volgen we Zosja, die ook haar land Polen verlaat, dat meer dan honderd jaar bezet werd door Oostenrijk-Hongarije, om na een tussenstop in Wallonië, in Waterschei- Genk terecht te komen.

Ze probeert te overleven in het strikte regime dat de directie van de steenkoolmijnen haar citébewoners oplegt. In het boek wordt veel gekookt en gebakken. Een aantal Pools -Joodse recepten – Zosja was in Polen tewerkgesteld in de keuken van een rijke industriële Joodse familie – zijn er in opgenomen. 

J-P (novelle)

Als u met de wagen rijdt , flitst er dan ook niet, heel even maar, door uw hoofd als ik die fietser van de weg maai, wat zou er dan gebeuren? Of, terwijl u in het metrostation wacht en u zich afvraagt wat zou de impact zijn indien ik de man of vrouw voor mij, net voor de binnenrijdende metrotrein een duwtje geef

U zou zich schamen over zulke gedachten, of u kan zich dit niet voorstellen? J-P misschien ook niet, … of wel? 

Kopen

Je kan een gesigneerd exemplaar van haar boeken bestellen via arlette.henek@gmail.com