Toen ik begin november Boekenerf uit de grond stampte, was Lieve Van Hemelen een van de eerste schrijvers die zich – met het nodige enthousiasme – aanmeldde. Haar boek, haar verhaal en de foto’s die ze me bezorgde, vielen me meteen op. Lieve schreef namelijk een boek over haar ervaringen in de Belgische wrestlingwereld. Niet als worstelaar, maar als vurig supporter en goede vriendin van enkele toppers binnen de sport. Niet meteen een doorsnee onderwerp voor een boek!

“De vriendschappen, de sfeer en de aanvaarding trekken me enorm aan in de wrestlingwereld. Van Rob Raw en Légion Von Creed, de twee coverfiguren, krijg je – net zoals van alle worstelaars – ongeremde, warme vriendschap.”

Wie is Lieve Van Hemelen?

Ik ben in 1974 in Herentals geboren en daar ook grotendeels opgegroeid. Ik ben moeder van drie volwassen kinderen. In 2003 ben ik na tien jaar huwelijk gescheiden van hun vader.

Ik ben invalide door een chronische en redelijk zeldzame longziekte (CTEPH-vorm van Pulmonale Hypertensie). Dit is een van de redenen waarom ik geworden ben wie ik nu ben. Ik probeer om van elke dag een toffe dag te maken, al is dat momenteel gezien de omstandigheden (Covid-19) heel moeilijk, ook al omdat wij PH-patiënten extra voorzichtig moeten zijn. Ik ben dus op mijn hoede, maar ik leef. Ik volg de regels, maar sluit me niet op.

In mijn boek ‘The girl behind the ring’ schrijf ik over mijn ervaring naast de wrestlingring. Misschien wist je niet dat deze sport ook in België beoefend wordt? Ik wist het alvast niet tot mijn fitnesscoach me vertelde dat hij worstelaar is.

Ik ben geen schrijver, of toch geen doorwinterde schrijver. Als ik al schrijf is het wat uit mijn vingertoppen komt en in mijn hoofd zit. Realiteit of niet, dat doet er dan niet meer toe.

Heb je altijd al willen schrijven?

Tja, ik schrijf weleens een tekstje of gedachte op een kaartje, maar boeken schrijven is nooit echt mijn prioriteit geweest. Maar je ziet, voor alles een eerste keer. Hoewel dit boek eigenlijk niet mijn eerste keer is. Als kind schreef ik al gedichtjes of gebedjes voor in de gezinsviering. Een fictief boekje schreef ik lang geleden ook eens, mijn oudste zoon heeft het toen in één exemplaar laten inbinden, maar het is nooit uitgegeven.

Net voor de eerste lockdown begon ik aan het boek ‘Lieve Van Hemelen. The Girl behind the ring’. Het begon met notities, data, herinneringen en namen in een schriftje. Op 3 augustus 2020 kwam mijn boek uit. Op mijn verjaardag. Een mooier geschenk kan je niet krijgen, toch?

Waarom heb ik dat boek geschreven? Tja, omdat ik op heel korte tijd in de familie van wrestlers ben opgenomen, en ik de warme vriendschappen en mijn avonturen met iedereen wil delen.

Lieve mag onder meer Sergio tot haar enthousiaste lezers rekenen.

Je boek speelt zich af in de wrestlingwereld, wat trekt je daar zo in aan?

Vroeger keek ik op tv naar wrestling, maar sinds ik kinderen heb en ouder word, staat de tv op een andere zender, of het moet zijn dat we met vrienden videochatten, dan is het leuk om elkaar op te jutten.

In 2018 begon ik te fitnessen en kwam terecht in FeelGood, een kleine fitnesszaal in Geel, waar een familiale sfeer heerst. Rob Raw is een van de uitbaters van de zaak. Naast professioneel sportcoach is hij ook wrestler.

In november 2018 vroeg hij of ik naar een van zijn shows wilde komen. Het was niet echt mijn ding, maar aangezien er nog clubleden meegingen, besloot ik ook te gaan, al was het maar om de anderen beter te leren kennen en de sfeer op te snuiven.

Ja, ik was bang en neen, ik heb niet veel van de show gezien, maar vond het enorm fijn. De tweede keer ging mijn vriend ook mee. Het werd een gewoonte om Rob aan te moedigen met de fitnessvrienden. Ik geraakte geïntrigeerd door deze sport en begon vriendschappen op te bouwen in die wereld.

Mijn vriend en ik besloten om onze fitnesscoach overal waar mogelijk te volgen. Daar bleef het echter niet bij, want we begonnen ook een andere worstelaar te volgen en elders vriendschappen op te bouwen.

Nu, 1,5 jaar en 14 shows later, hebben we vele vriendschappen in de wrestlingwereld, tot over de landsgrenzen heen. De sfeer en de aanvaarding trekken me enorm aan. Ik ben ondertussen soms part of the act en dat is natuurlijk geweldig. Ondertussen ben ik wel zover dat, mocht ik de longziekte niet gehad hebben, ik me misschien wel aan die sport zou gewaagd hebben. Wat nu spijtig genoeg niet kan, althans niet het slaan, schoppen, gooien,… Maar wie weet, ooit handlanger (manager zoals dat in worsteltaal heet), you never know.

“Mijn boek kwam uit op mijn verjaardag. Een mooier geschenk kan je niet krijgen, toch?”

Op de cover staan twee worstelaars. Kan je wat meer over hen vertellen?

Op de cover zie je Rob Raw en Légion Von Creed, en ik sta zelf behind the ring. Eigenlijk is de titel niet echt correct, in feite zou het near of naast moeten zijn, maar ‘de vrouw naast de ring’, of ‘the lady near the ring’, geeft toe, dat klinkt niet krachtig. Dus werd het, ook een beetje na een aanzet van Rob Raw: ‘Lieve Van Hemelen. The girl behind the ring.’

Rob en Légion zijn de eeuwige rivalen, als ze beiden op een show zijn, zullen ze gegarandeerd ook tegen elkaar kampen. Aangezien Rob Raw Belgisch wrestlingkampioen 2019 is en Légion die titel graag zou hebben, is de vijandigheid tussen deze twee in de ring groot. Maar, zoals ik in het boek neerschrijf: ze zijn vijanden in de ring, maar daarbuiten vrienden.

Veel mag en kan ik niet vertellen over hen. Het is vooral Rob Raw die een belangrijke rol speelt in mijn boek, daar het vooral door hem en met hem is dat ik naar shows ga kijken, al ga ik nu soms ook ‘vreemd’.

Waarom staat Légion op de cover? Wel, omdat Rob in het boek een aantal keren tegen hem vecht en hij een heel leuke gimmick heeft. Légion Von Creed heeft een middeleeuws beulenoutfit aan en heeft een reuzenvoorhamer mee als hij de ring inkomt. In het dagdagelijkse leven is het een schat van een man, maar in de ring hààt ik hem. Rob daarentegen is zowel in het dagelijkse leven als in de ring een schatje.

Beide heren zijn vooral belangrijk in mijn leven, want van Légion en Rob Raw krijg je, net als van alle andere worstelaars, ongeremde, warme vriendschap.

De ontwerpster van de cover is ook een fanatiek wrestlingfan en had eerst twee andere worstelaars op de cover gezet. Maar ik wou sowieso Rob op de cover, waarop zij voorstelde om Légion erbij te zetten, wat natuurlijk meteen in goede aarde viel bij mij.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rob alleen zou signeren en dat kopers het boek bij gelegenheid ook door Légion konden laten signeren, maar toen ik dat op Facebook zette, kwam hij spontaan vanuit Wallonië naar de fitness van Rob in Geel om mee te signeren en op de foto te gaan.

Rob ‘Raw’ Eeckhout en Légion Von Creed signeren het boek.

Is het boek autobiografisch?

Het boek is vooral een verhaal, maar een waargebeurd verhaal. Is het autobiografisch? Misschien deels. Is het fictie? Nee, al zijn bepaalde dingen een beetje verdraaid of verbloemd.

Per boek doneer je €5 aan een goed doel. Welke goede doelen zijn dat?

Per boek dat ik zelf verkoop, doneer ik aan een goed doel. Tot nog toe steunde ik een persoon met jongdementie, iemand met ALS, de vzw GLEK (Geef Leven Een Kans) en Music4care. Die laatste omdat ik het een belangrijk doel vind en omdat Sergio een boek van me kocht.

Verder staan nog op de lijst: een persoon met MS en een tehuis voor jongvolwassenen met een beperking. Ik steun geen algemene fondsen, maar geef liever rechtstreeks aan een ziek persoon voor medicatie en dergelijke, aan een vzw waarvan ik de mensen ken of via een wrestlingalliantie.

Wat lees je zelf graag? Waar haal je je inspiratie?

Ik lees graag waargebeurde verhalen. Avontuur, familie, drama, zelfs lichte thriller.

Mijn inspiratie, tja, dat is starten en niet meer stoppen, het is net of het gewoon klaar staat in mijn hoofd, en mijn vingers het gewoon typen. Aanleg? Moeder heeft ook wel de gave, zelfs grootmoeder kan tekstjes uit haar hoge hoed toveren.

Lieve met uitgever Dirk Hermans van Vertelpunt Uitgevers.

Heb je nog andere hobby’s dan schrijven?

Het is niet dat ik alle dagen aan het schrijven ben, hoor. Maar ik heb inderdaad nog andere hobby’s, tot voor kort was ik penningmeester bij vzw DinerDansant, een organisatie die zich bezig houdt met minder bekende en startende artiesten. Door de coronacrisis ligt alles stil en ben ik tot het  besef gekomen dat het toch mijn ding niet is om de financiële verantwoordelijkheid te dragen, al hoor ik graag meezingers, Vlaamse en Nederlandstalige muziek. Ik blijf liever tussen het gewone publiek en dans wanneer ik zin heb, en niet alleen wanneer het kan.

Verder ben ik lid van het Rode Kruis. Dat was ik al als tiener, maar vijf jaar geleden ben ik er na een lange pauze terug mee begonnen, bij Rode Kruis Herentals. Recent muteerde ik naar Herenthout, waar ik in 2021 adjunct-verantwoordelijke bij het geven van bloed en plasma zal zijn.

En dan natuurlijk wrestling, als toeschouwer, als publieksaanstoker, als vijand van sommigen,… En natuurlijk fitness, maar ook dat ligt stil nu dankzij dat vieze beestje.

Stel dat je één boek zou mogen kiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland.

Het boek is er nog niet, maar mijn beste vriend Rob Eeckhout is momenteel ook aan het schrijven. Ja inderdaad, de Rob Raw uit mijn boek. Zijn boek wordt een autobiografie en benadert de wrestlingsport in al zijn vormen. Het wordt bij dezelfde uitgeverij uitgebracht.

Waarom heb je je aangemeld voor Boekenerf?

Die grote vissen zwemmen al genoeg in de zee, de kleine visjes kunnen niet mee. Er zouden veel meer projecten moeten zijn om kleine visjes een kans te geven uit te groeien tot een grotere vis. No-nonsense, gewoon fun.

Lees hier meer over Lieve en haar boek

Momenteel kan je genieten van een kerstactie Bij Lieve Van Hemelen: bij aankoop van 2 boeken betaal je geen 2 x 19,95€ maar 2 x 17,5€ (excl verzendingskosten). Dit aanbod geldt enkel als je de boeken bij Lieve zelf koopt via lievevanhemelen1974@hotmail.com.