Krijn de Best is geboren in IJmuiden [1952] en trok als student naar Amsterdam, waar hij onder meer organisatiepsycholoog studeerde. Zijn werk als consultant voerde hem naar alle uithoeken van de wereld, van Europa en de VS tot het Verre Oosten en het Caribische gebied.

Hij schreef artikelen en vak- en studieboeken op het gebied van psychologie, management en marketing. Zijn debuut als fictieschrijver maakte hij met de reeks Cura-crime thrillers, waarvoor hij inspiratie vond tijdens zijn verblijf op de eilanden.

Sinds 2000 woont hij met zijn gezin in het Franse La Chapelle Montbrandeix. Hij is oprichter en voorzitter van Stichting Nepal, die zich inzet voor onderwijsprojecten voor kansarme kinderen in Nepal. Naast de Cura-Crime reeks, schreef hij samen met Barend Toet ‘Crémation Criminel’. Bobcat en De Gouden Draak is zijn eerste kinderboek.

Thrillers

Waaigat

Een lijkt wordt gevonden in het Waaigat. Colombiaanse drugsdealers zijn de aangewezen moordenaars. Een andere oplossing is niet acceptabel.

Pieter Karl in ’t Veld heeft de sleutel tot zijn vrijheid gevonden. Adriaan van Tienhoven kan eindelijk zijn gezin dumpen voor een Colombiaanse ober. Kevin Chesterton kan het preutse Washington verruilen voor Curaçao. Het plan van Lord Barnsby daagt deze mannen en hun business partners uit alles te riskeren.

Berk ziet de ontwikkelingen bij politie Haaglanden met lede ogen aan. Zijn chef heeft schoon genoeg van Berks visie op het politievak. Hij grijpt de eerste kans aan om Berk aan Curaçao uit te lenen.

Hebzucht, eilandpolitiek, seks, een uitgebluste rechercheur, een diva en een Antilliaan met manische episodes nemen je mee op een trip door Venezuela de Benedenwindse eilanden. Dromen komen uit en levens komen abrupt ten einde.

Berk ontdekt nieuwe geneugten en oude waarheden. Hij wil maar één ding: de waarheid boven tafel.

Blaauwbaai

Een zakenman ligt dood op hole vijf, de shaft van een Ping ijzeren 3 nog stevig vastgeklemd in zijn ingeslagen schedel. Een afgehakt hoofd bekroont de piramide der evolutie. Ziggy Pieters, verantwoordelijk minister, dringt aan op resultaat in het onderzoek. De reputatie van het eiland staat op het spel. Toeristen mogen niet afgeschrikt worden.

Na zijn opdracht in Curaçao is inspecteur Gert Berk met Functioneel Leeftijdsontslag gestuurd. Hij brengt zijn dagen met genoeglijk nietsdoen door, luisteren naar jazz en een beetje experimenteren in de keuken.

Zijn rust wordt verstoord door een telefoontje dat hem weer in contact brengt met Curaçao.

Berk keert terug naar het eiland, waar hij een nieuwe liefde vindt en het vervolg op een oude afrekening.

Brakkeput

Een naakte man loopt over de weg bij Brakkeput Mei Mei. Niemand verstaat hem. Gert Berk, privédetective van het Ofisina Kriminológiko Kòrsou helpt de lokale inspecteur Rick Krabbelaar en ontdekt dat het een Duitser betreft.

Vanaf dit ogenblik begint de jacht op een psychopathische pokerspelende moordenaar. Hij voert langs verschillende Caribische eilanden, door Venezuela, Colombia, om te eindigen in Florianópolis, Brazilië. Terwijl Berk en Krabbelaar een spoor van lijken volgen, wordt hun werk doorkruist door een andere partij, die achter dezelfde prooi aan zit.

Duivelsklip

In dit vierde deel uit de Cura-crime reeks ontmoet Berk verschillende opponenten uit eerdere zaken. Zo maakt hij opnieuw kennis met de nog levende investeerders uit het Cura Bell-project.

De Duivelsklip is getuige van een koelbloedige moord. Een lichaam spoelt aan bij Awa di Oostpunt terwijl Gert Berk, privédetective van het Ofisina Kriminológiko Kòrsou op verzoek van een moeder naar een verdwenen zoon zoekt.

En totaal onverwacht bezoek van zijn ex-vrouw brengt Berk uit zijn evenwicht en zet aan tot introspectie.

De Braziliaan Don Joaquin pakt een oud mislukt ontwikkelingsproject op. Hij heeft het plan stallen te bouwen bij Koraal Tabak. De DEA mengt zich in deze zaak. Inspecteur Rick Krabbelaar werkt met Berk aan het bewijzen van de vermoedens van de DEA. Moordaanslagen in Miami en op Curaçao werken de beide vrienden tegen. 

Savonet

Privédetective Gert Berk en inspecteur Rick Krabbelaar willen de laaghartige moord op politicus Helmin Wiels oplossen. Curaçao is totaal ontredderd. Eerder werd het eiland opgeschrikt door de overval in de haven, waarbij een grote hoeveelheid goud verdween. Politieke onrust, anti-Nederlandse sentimenten, verdwenen goudstaven en moord vormen het decor voor de grootste uitdaging voor het speurdersduo.

Crémation Criminelle

De regionale hoofdstad Limoges is het podium waarop de problemen waar heel Frankrijk mee worstelt zich afspelen: economische onzekerheid, aanscherpende raciale en religieuze tegenstellingen, politieke verkokering. De samenstelling van de afdeling ‘Zware Criminaliteit’ van de plaatselijke politie weerspiegelt de complexiteit van de moderne multiculturele samenleving: een oudere Franse chef die wordt geassisteerd door jonge rechercheurs, een van Nederlandse en een van Algerijnse komaf.

Tegen het decor van de laatste presidentsverkiezingen worden zij in een tijdsbestek van enkele weken geconfronteerd met drie op zichzelf staande zaken – waarvan twee ook werkelijk plaatsvonden.

De eerste zaak speelt rond een half verkoold lijk dat in een oven van een koekfabriek wordt aangetroffen. Terwijl het eerste onderzoek nog volop loopt, valt de tweede dode bij een moordaanslag op een ex-priester die aan de rafelrand van een piepklein gehucht wordt gepleegd. Bij de derde zaak gaat het om de ontsporing van een kleine straatcrimineel, die in een vlaag van dolle drift een scheikundeleraar doodschiet.

Kinderboek

Bobcat en de Gouden Draak

Op een dag besluit Bobcat met een ballon naar de Zuidpool te vliegen om de pinguïns te bezoeken. Hij valt in slaap, zijn ballon loopt leeg en uitgeput spoelt hij aan op Vuurland. Daar redt de Gouden Draak hem. De Gouden Draak vertelt Bobcat over de andere Draken die er nog op de wereld leven en over hun vijanden, het Anti Draken Genootschap. Bobcat besluit te helpen en zo begint het avontuur dat hem over de hele wereld doet reizen en vele spannende ontmoetingen met vrienden en vijanden oplevert.

Bestellen

Een gesigneerd exemplaar van Krijns boeken bemachtigen? Dat doe je via krijndebest@gmail.com

De pers over Krijn de Best

“De Best blijkt over een fantasierijk brein te beschikken. Niet alleen weet hij feiten om te zetten in prachtige, spannende verhalen afgewisseld met fictie, ook voegt hij lugubere details toe.” – Mirjam Fokkens, Amigoe Ñapa

“De thrillers zijn met een vlotte pen en tongue in cheek geschreven. De Best houdt de spanning er ook goed in door flitsende, elkaar afwisselende korte scènes voor te schotelen.  In elk boek komen de verschillende verhaallijnen uiteindelijk samen in het hart van een web.”- Jeroen Heuvel, Antilliaans Dagblad