Bertina Mulder (1962) is auteur en webredacteur. Daarnaast is ze mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk. Bertina werkte zeven jaar op de communicatieafdeling van een zorgorganisatie, maar kreeg steeds meer behoefte om ‘buiten de lijntjes’ te schrijven. Ze vertrok naar Curaçao en schreef daar haar debuutroman ‘Wisselwerking’ (2016).

Later schreef ze hier ook ‘De rode magneet’ (2018), een thriller over de eerste bemande missie naar Mars. Dat haar naam op een microchip naar Mars ging, genereerde veel regionale en landelijke publiciteit. In 2019 verscheen haar misdaadroman ‘De Veluwse verdwijning’. Inmiddels is Bertina bezig aan een nieuwe roman met de werktitel ‘De IJsselbrief’, gebaseerd op flessenpost die de schipper van de Deventer veerpont uit de IJssel viste.

Boeken

De Veluwse verdwijning (misdaadverhaal, 2019)

Bertina Mulder liet zich bij het schrijven van ‘De Veluwse verdwijning’ inspireren door een opvallende rouwadvertentie in dagblad de Stentor. De overledene was een vrouw die kort daarvoor weduwe was geworden. De tekst stond in de ik-vorm en de dagtekening van het bericht was gelijk aan haar sterfdatum. Ze schreef dat ze ‘verdrietig en teleurgesteld afscheid nam van het leven’. Ging het om een gekozen dood?

Onderaan stonden níet de namen van familieleden, een uitvaartdienst of een correspondentieadres, maar wél zes kattenpootjes met dierennamen. En daarachter… wederom een recente sterfdatum. Hadden haar verdriet en teleurstelling te maken met het overlijden van haar echtgenoot en haar katten of speelde er iets anders? Had de vrouw eigenlijk wel zelf de tekst opgesteld? Die vragen triggerden Bertina tot het schrijven van dit misdaadverhaal.

‘De Veluwse verdwijning’ is te koop als boek (15 euro) en e-book (5 euro).

De rode magneet (psychologische thriller, 2018)

Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar Mars om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via een commercieel tv-programma, maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land?

In het verhaal spelen zowel psychologische, fysieke, ethische als financiële en technische aspecten een rol. Bertina wil met dit boek een discussie losmaken over wat het eigenlijk betekent om mensen naar Mars te sturen en de rode planeet te koloniseren. Deze thriller is gebaseerd op de Marsreizen die op dit moment worden voorbereid, o.a. door NASA en SpaceX. Leuk feitje: Bertina’s naam ging op een microchip mee aan boord van de InSight-marslander die eind 2018 op Mars landde.

‘De rode magneet’ is te koop als boek (15 euro) en e-book (5 euro).

Wisselwerking (roman, 2016)

Sjoerd, een student journalistiek, organiseert voor zijn afstudeerproject een flashmob. Deze kortdurende muziek- en dansact wordt geregistreerd met de cameradrone van zijn vriend Zom. Sociale media en webtechniek staan in de snelle wereld van de jongeren centraal, maar ook vriendschap en een voorzichtige coming-out. Op hetzelfde plein waar de flashmob plaatsvindt, maakt de oude man Arend een tekening voor zijn vrouw in het ziekenhuis. Met dit cadeau wil hij een fout uit hun verleden goedmaken.

De werelden van Sjoerd en Arend lijken mijlenver uit elkaar te staan, maar op de dag van de flashmob ontstaat er een bijzondere wisselwerking. Contrasten maken plaats voor overeenkomsten, zoals hun persoonlijke zoektocht naar liefde, acceptatie en vergeving. Uiteindelijk blijken ze meer met elkaar verbonden te zijn dan ze wisten. Dit verhaal toont hoe de oplossing voor een probleem niet per se vanuit je eigen (denk)wereld hoeft te komen. Daarnaast spelen ook thema’s als pesten op school en diversiteit een rol.

‘Wisselwerking’ is te koop als boek (10,50 euro) en e-book (3,95 euro).

Kopen

Bertina’s boeken zijn te koop via haar website www.bertinamulder.nl of via haar e-mailadres info@bertinamulder.nl (een persoonlijk bericht in het boek is dan ook mogelijk). Ze zijn ook te koop via de reguliere (online) boekhandels. Op Bertina’s website vind je naast meer achtergrondinformatie ook recensies van lezers.