Herman Grouwels (Sint-Truiden, 1948) woont in Hamont-Achel en is gepensioneerd bankfiliaalhouder. Hoewel hij al zijn hele leven gedichten schrijft, kwam hij pas op latere leeftijd aan het schrijven van (historische) romans toe. Na ‘Het meisje in de ijskelder’ verscheen in 2015 ‘Mette’ en in 2021 de roman ‘De soutane bloedt’. Dat laatste verhaal, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, is gebaseerd op onuitgegeven memoires van een heeroom van de auteur.

Er verschenen ook drie dichtbundels van Hermans hand: ‘Na regen komen regenwormen’ en in twee bundels (‘Glimlachen op rijm’) verzamelde hij de snelsonnetten die hij wekelijks schreef voor een regionaal weekblad.

Boeken

Mette

Ambulante handelaars, die zichzelf Teuten noemden, reisden in karavaan vanuit onze streken tot aan Denemarken. Het is daar dat Lander de bloedmooie Mette leert kennen. Hij wordt verliefd op de pittige Deense.Door brute pech raakt hij echter haar spoor bijster. Lander is de wanhoop nabij, maar geeft de moed niet op.

Het meisje in de ijskelder

Wanneer in een oude, vergeten ijskelder van het kasteel in Duras een skelet en een buidel met gouden munten ontdekt worden, is de nieuwsgierigheid van onderzoeksrechter Flamand geprikkeld. Wat is hier gebeurd? Wie is de duidelijk vermoorde persoon in die ijskelder?

De schrijver neemt ons vervolgens meer dan honderd jaar terug in de tijd en vertelt het verhaal van Adelise, een weeskind dat wordt geadopteerd door de gravin Nicolette de Duras en opgroeit op het kasteel. We volgen haar door haar jeugd en haar jong volwassen leven dat zich afspeelt in Duras en in Parijs. Tot op de dag dat ze spoorloos verdwijnt.

Het verhaal is een treffend portret van de 19de-eeuwse samenleving. Het is als het ware een zedenschets van de toenmalige adel.

De soutane bloedt

Het rustige leventje van een priester-leraar wordt abrupt verstoord door de Tweede Wereldoorlog, waarin hij betrokken geraakt in een verzetsdaad die hij zich zijn leven lang zal herinneren. Herman Grouwels baseerde dit verhaal op de onuitgegeven memoires van een overleden heeroom.

Kopen

Wil je graag een gesigneerd exemplaar van een van Hermans boeken bemachtigen? Mail hem dan op grouwelsherman@hotmail.com