De headbangende schrijfster

Leen Raats (1984) is romancier, dichter, copywriter en rocker pur sang. Ze noemt zichzelf weleens de headbangende schrijfster. Sinds ze, ergens begin jaren ’90, voor het eerst een gedicht op papier zette, heeft ze nog maar één levensdoel: al schrijvend de wereld een beetje mooier maken.

Leen gaf meerdere boeken uit, publiceerde in Gierik-NVT, De Vallei en Kort en wint af en toe een schrijfwedstrijd. En ze verliest er nog veel meer! Leen is tevens de persoon die Boekenerf oprichtte, de nieuwsbrieven maakt en deze website onderhoudt.

Boeken

De schade beperken (roman)

In dit boek volgen we Wil en Elke, twee rebelse vriendinnen. Hun vriendschap is even intens als grillig. Gaandeweg kom je er als lezer achter wat er gebeurd is, vijftien jaar geleden én in een recenter verleden. De flashbacks worden steeds meer verweven met het heden. Want hoe graag Wil en Elke het verleden ook achter zich zouden willen laten: de gevolgen blijven nazinderen.

Hoeveel kan een vriendschap verdragen? Je ontdekt het in deze hilarisch tragische roman, die drijft op riffs, bier en absurde conversaties. Maar vergis je niet: onderhuids is er veel meer gaande.

Solitaire bomen (roman)

Dit boek verschijnt in het voorjaar van 2023 bij Beefcake Publishing. Je kan het nu al in voorverkoop bestellen via de crowdfunding.

Gina blijft nooit lang op dezelfde plaats, gaat elke verbintenis uit de weg en verandert om de haverklap van woonplek, job en partner. Soms laat ze alles achter om enkele weken rond te zwerven. Een van die zwerftochten brengt haar naar Noorwegen, waar ze in rugzaktoeriste Maya een onverwachte reisgenote vindt. Ook zij is duidelijk op de vlucht voor iets.

Kan je je hele leven on the run blijven, zonder je aan iets of iemand te binden? En is eenzaamheid de prijs die je voor die ultieme vrijheid betaalt? Dat zal Gina snel genoeg ontdekken.

“Als je het Gina vraagt, zijn de meeste mensen schapen, bang om hun hoofd boven de kudde uit te steken om te kijken of het gras groener is aan de overkant. Zij is een solitaire wolf, die bij het vallen van de schemering wegsluipt van de roedel om nieuwe territoria te verkennen. Een solitaire boom, wiens wortels zo diep in de aarde reiken dat hij de bescherming van het bos niet nodig heeft om overeind te blijven, hoe hard de wind ook over de vlakte raast. Dit leven is van haar, en van haar alleen. Ze heeft er recht op.”

Vloedlijn (kortverhalen)

De vloedlijn of het vloedmerk geeft de lijn aan tot waar het water bij de laatste vloed reikte. Wie langs de vloedlijn wandelt, doet de mooiste ontdekkingen: zeewier, schelpen, schatten uit verre landen, afval. Alles wat we aan de zee geven, komt naar ons terug. De zee geeft en neemt. Zonder oordelen.

In de elf verhalen van deze bundel zwerven we als strandjutters langs de vloedlijn. Naast ons lopen mensen die iets verloren in de golven. Een vriend, een moeder, hun thuis, zichzelf. Sommigen vinden hun kostbaarste bezit terug, anderen vinden een manier om verder te gaan, ook nadat de zee hun voetsporen uitwiste.

Troebel, poëzie voor windstille dagen (poëzie)

Deze bundel verscheen in een beperkte oplage. Alle exemplaren zijn gesigneerd en genummerd. Verschillende gedichten uit deze bundel werden bekroond en gepubliceerd in literaire tijdschriften.

Kopen

Je kan haar boeken kopen via haar website of via een mailtje naar leen.raats@gmail.com. In beide gevallen stuurt ze de boeken persoonlijk naar je op. Gesigneerd, en met enkele leuke extraatjes erbij!

  • Solitaire Bomen: 21,95 euro
  • De schade beperken (roman): 15 euro
  • Vloedlijn (verhalen): 15 euro
  • Troebel (poëzie): 15 euro