Angelique Rijk (1965) werd geboren in een klein Brabants dorpje. Ze was de oudste in een gezin met drie kinderen. In haar autobiografie ‘Onzichtbaar’ beschrijft ze haar ervaringen met seksueel misbruik, over de worstelingen met de monsters in haar hoofd, maar ook de veerkracht en wilskracht waarmee ze vecht voor haar geluk. Met haar boek wil ze seksueel misbruik bij kinderen ook bespreekbaar maken.

Boeken

Onzichtbaar

Als jong meisje ben ik seksueel misbruikt door mijn opa. In mijn boek vertel ik welke invloed het misbruik op mij en ons gezin heeft gehad. 

Later vertelt mijn moeder dat ook zij misbruikt en zwaar mishandeld is door haar vader, mijn opa. Haar trauma heeft eveneens een grote invloed gehad op mij, mijn zus, broer en mijn vader. Er is nog niet veel bekend over de gevolgen voor kinderen van misbruikte ouders. Wat is de impact van seksueel kindermisbruik op ouderschap en het wel of niet verwerkt hebben van traumatische ervaringen van de ouder? Veel is hier niet over te vinden, maar ik heb de gevolgen wel ervaren.

Door het delen van mijn verhaal hoop ik andere slachtoffers aan te sporen iemand in vertrouwen te nemen, niet meer te zwijgen en hulp te zoeken. 

Het is nog altijd moeilijk te praten over seksueel kindermisbruik. Angst voor de pleger, angst om niet geloofd te worden. Maar ook bang voor ruzie in de familie en vooral schaamte. Een slachtoffer zou zich juist niet hoeven te schamen, maar toch is dat bijna altijd het geval. 

Veel mensen vinden het moeilijk te lezen over seksueel misbruik omdat ze het een zwaar onderwerp vinden of omdat ze niet geloven dat het op zo’n grote schaal voorkomt. Je moet het als volwassene ook wíllen geloven! Veel ouders houden zichzelf voor dat het hun kind niet zal overkomen. Ze denken dat het in hun eigen omgeving niet voorkomt. Er is een soort afweer tegen dit onderwerp. Wegkijken zorgt ervoor dat het voor slachtoffers nog moeilijker wordt om er over te praten. Slachtoffers denken dat het hun eigen schuld is. Het risico om niet geloofd te worden is erg groot. Maar het wegkijken door de samenleving en het er niet over hebben geeft plegers juist ruimte.

In mijn boek geef ik ook tips en leg ik uit dat het belangrijk is kinderen tijdig voor te lichten, zodat ze misbruik herkennen. Ouders en scholen zouden het meer over misbruik moeten hebben. Niet om kinderen bang te maken, maar om uit te leggen dat ze het altijd mogen zeggen als er iemand aan hun lijf zit, of als ze bij een ander iets moeten doen wat ze niet willen. Dat het nooit hun schuld is, wat die ander ook zegt. Vertel kinderen dat ze iemand in vertrouwen mogen nemen en zelf iets te zeggen hebben over hun eigen lichaam. Het kunnen herkennen van seksueel misbruik, van grensoverschrijdend gedrag, is voor kinderen erg belangrijk. Zodat ze weten dat ze mogen praten en dus niet hoeven te zwijgen.

Boek kopen?

Je kan het boek (gesigneerd) en met boekenlegger bestellen via angeliquerijk@gmail.com of via haar Facebookpagina.

Uiteraard is het boek ook verkrijgbaar in fysieke en online boekhandels.