Erik Persoons (1965) houdt van uitdagingen. Enkel gekneed door een onvoorwaardelijke passie voor schrijven en theater, durft hij het aan om al eens buiten de lijntjes te kleuren. Zoals hij het bij het schrijven van theater- en toneelstukken niet altijd even nauw neemt met de regels van de kunst, volgen de spannende romans Kaakslag en Nevelhel niet de stroming die de meeste verhalen in dit genre volgen.

De typische ingrediënten voor een thriller zijn minder dominant aanwezig en worden vervangen door een onderhuidse spanning, een groeien naar een climax terwijl de personages uit zijn boeken herkenbare, levendige personen zijn met hun gaven en gebreken.

Erik is ook de geestelijk vader van ‘het Schrijfexperiment’, een uniek project waarbij meer dan 100 jongeren samenwerken om een spannende jeugdroman te schrijven. Samen met hen creëert hij een verhaal dat enkel kon ontstaan door de fantasie, de verbeeldingskracht en de passie voor het schrijven.

Boeken

Geschreven ism Keniaanse kinderen

Erik Persoons schreef The missing child/Het verdwenen kind samen met schoolkinderen van de Rainbow4Kids school in Ukunda, Kenia. Het is een spannend verhaal in twee talen (NL/ENG) en te koop voor 15 euro.

De volledige opbrengst gaat naar Rainbow4Kids. Daarmee krijgen deze kinderen hopelijk het sprankeltje hoop dat ze verdienen. Het is een prachtig boek waarin ze hun dromen, toekomst, moeilijkheden en tegenslagen beschrijven. Bovendien leer je Kenia een beetje kennen en krijg je er een spannend avontuur bovenop.

Omwille van de tweetaligheid leent dit boekje zich ook heel goed voor educatieve doeleinden.

Bestellen kan via erik.persoons@telenet.be of katrien@rainbow4kids.be

Non-fictie

Borderline in quarantaine

Inge lijdt aan borderline, een ingrijpende persoonlijkheidsstoornis die haar hele leven, haar ‘zijn’ beheerst. Ze voert een lange, vermoeiende strijd naar aanvaarding, verwerking en toekomstperspectieven. Met dit verhaal wil ze niet voor de zoveelste keer de lezer confronteren met een opheldering over het fenomeen borderline.

Ze wil dat de lezer zich kan verplaatsen in de leefwereld van een borderlinepatiënt. Vooral in een moeilijke periode zoals de lockdown ten gevolge van COVID-19, is de lijdensweg voor haar verschrikkelijk.Haar ervaringen, die in dit boek staan opgetekend, maken duidelijk hoe borderline als een zware onzichtbare mantel over haar leven hangt.

Zit mee aan tafel. Leg je neer op haar bed met een van haar knuffels op je schoot. Lach om haar fratsen tijdens een wandeling, maar voel vooral haar pijn en neerslachtigheid als ze naar je gezelschap vraagt. Dit boek komt als paperback en e-book op de markt.


Thrillers

Kaakslag

Wat als een nieuwe start moet gelden voor Joyce, na een moeilijke scheiding, verandert al snel in een nachtmerrie. Haar tienjarig dochtertje Kiara verdwijnt spoorloos, samen met Tim, een verwarde jongen die stemmen hoort in zijn hoofd en meestal in een fantasiewereld leeft.

De zoektocht houdt een ganse dorpsgemeenschap gevangen met vragen en dit allemaal tegen de achtergrond van dit verschrikkelijke drama. Iedereen loopt met schuldgevoelens rond, voelt zich verantwoordelijk voor alles wat er fout is gelopen. Nochtans dringt de tijd. Want Tim heeft een wapen op zak … en hij is van plan het te gebruiken. Wat is er gebeurd?

Wie is verantwoordelijk?
Dit verhaal beschrijft de radeloosheid van de ouders. Een verhaal vol suspense en spanning, een whodunit met een schokkend plot.
Een thriller? Jawel, maar dit boek is zoveel meer: hoopvol proza, een psychologisch drama, een roman noir, maar vooral een spiegel voor onszelf, een blik in onze ziel.

Nevelhel

Een zelfmoordpoging, een drievoudige moordenaar, een mysterieuze verdwijning…Sophie, psychiater op de PAAZ, wordt geconfronteerd met twee uitzonderlijke mannen die elkaar niet kunnen luchten maar toch als magneten naar elkaar toe worden getrokken.

Op het ogenblik dat de mannen een deel worden van haar wereld, probeert er iemand binnen te dringen in haar privéleven. Houdt het één verband met het ander? Moordenaar, slachtoffer, ambities, een doordeweeks bestaan, … alles wordt waanzin.

Een psychopathische tijdbom is tot ontploffing gebracht.


Jeugdromans (reeks)

De Safari sisters en de diamant van Katana

Dit boek vertelt het eigentijdse verhaal van de zussen Juno en Zarah, 14 en 12 jaar oud, die terugkeren uit Kenia waar hun ouders, beiden biologen, een nieuw bestaan hebben opgebouwd. De familie landt gelijktijdig op de luchthaven van Brussel met prins Nzolé Zuberi. Tijdens het bezoek van de prins verdwijnt de diamant van Katana, het statussymbool van het koningshuis, uit zijn koffer.

De Safari Sisters, zoals Juno en Zarah zichzelf noemen, vinden op hetzelfde ogenblik een ontsnapt aapje op de luchthaven en komen zonder dat ze het beseffen in het bezit van de diamant. Heeft het aapje er iets mee te maken?

De Safari Sisters en het elixir van Enquist

Welke ontdekking heeft professor Enquist gedaan, en hoe komt het dat niemand sindsdien nog iets van hem heeft gehoord? Aan de ouders van Juno en Zarah wordt gevraagd om dit te onderzoeken. Hiervoor reist de familie naar Indonesië en de duizenden eilanden eromheen.

Ze ontdekken dat de professor zich heeft gevestigd op een onbewoond eiland, maar dat er ook moderne piraten naar hem op zoek zijn. Zo start een opwindend verhaal, komen Juno en Zarah als eerste te weten wat de professor zijn geheim is en leren ze enkele bijzondere vrienden kennen.

Maar zullen ze ook de professor kunnen redden? En vooral, zichzelf  …

Jeugdromans (samen met jongeren geschreven)

Attractopia

Een spannend verhaal geschreven door 10-14 jarigen voor jeugd tot 88 jaar.

Luna wint één van de tien duotickets voor Attractopia, een gloednieuw pretpark. Maar voor ze naar het pretpark gaat, heeft ze al verschillende, enge nachtmerries. Is dit een waarschuwing? Tijdens de openingsceremonie biedt er zich een elfde kandidaat aan. Wat is er gebeurd? Een vergissing? Heeft iemand vals gespeeld?

De directie besluit hem ook toe te laten. Maar dan spelen er zich rare voorvallen af in het pretpark, ongevallen en verdwijningen. Luna verdenkt Adam, de knappe elfde kandidaat op wie ze heimelijk verliefd is. Aan haar, en enkele vrienden die ze in het pretpark leert kennen, om achter de waarheid te komen…

Neem plaats in een rollercoaster, dwaal door het griezelkasteel en laat je verrassen door draken en duizelingwekkende avonturen.

Refugia

Bram is verdrietig. Zijn enige vriend Daan is verhuisd. Hij heeft geen zin om met de jeugdbeweging op zomerkamp te gaan. Op het kamp maakt hij kennis met een mooi, maar tegelijkertijd ook geheimzinnig, vreemd meisje. Hij wil haar beter leren kennen maar door de avonturen die ze beleven verloopt dit toch heel anders dan hij heeft verwacht.

Hij ontsnapt aan de dood, wordt achtervolgd en moet vechten voor zijn leven. Heeft zij er iets mee te maken?

Pericula

Het jaar 2198 … de toekomst …

De aarde is zo vervuild dat ze onleefbaar is geworden. Miljoenen mensen leven ondertussen in de ruimte. Ook Rori 4KR8, 11 jaar, woont al haar hele leven in een ruimteschip. Ze mist haar vader, een wetenschapper, die als een van de laatsten op de aarde is gebleven om er alles aan te doen om de aarde toch te redden.

Als er een ruimtetuig wordt onderschept, treffen de mensen er een alien aan en een kleine jongen. De jongen kan zich niets herinneren, zelfs niet wie hij is. Het enige wat hij doet, is voortdurend dezelfde naam fluisteren: Rori 4KR8.

Hier schrikt Rori heel erg van want… ze kent de jongen helemaal niet! Wie zijn deze jongen en de alien? Wat is er aan de hand?

Om dit te weten te komen en haar vader terug te vinden, zal ze het gevaar moeten opzoeken samen met haar beste vriend Zenon. Ze worden beschoten in hun ruimteschip, achtervolgd door vreemde wezens, gevangen genomen en zelfs met de dood bedreigd. Zal het hen lukken alle geheimen te doorgronden?

Furta

Joren en Alicia zijn op vakantie aan de Belgische kust. Ze leren er Anna en Piedro kennen, twee rijkeluiskinderen die beweren dat ze in een kasteel, niet ver van het strand, wonen. De kennismaking eindigt met gamespelletjes in het hotel waar Joren en Alicia logeren. De volgende ochtend blijkt dat er uit de hotelkamer geld en juwelen zijn gestolen. De verdenking valt op Anna en Piedro. Vergezeld van hun hond, Jackson, gaan Joren en Alicia naar hen op zoek. Als ze na allerlei enge avonturen bij het kasteel aankomen, blijkt het een vervallen, griezelig gebouw te zijn.

Het kasteel lijkt verlaten of is dat maar schijn? Wonen er niet in elk kasteel spoken en geesten? Waarom probeert iemand hen de stuipen op het lijf te jagen?

Er wachten spannende, huiveringwekkende avonturen in lugubere torenkamers en geheime gangen. Vieze beesten, verdwijningen, pistoolschoten, akelige ontdekkingen. Ze moeten het allemaal doorstaan om het geheim van het kasteel te doorgronden. Het uiteindelijke antwoord is schokkend en de waarheid hartverscheurend.

Het zal hun jonge leven voor altijd veranderen.

Kopen

Een gesigneerd exemplaar van Eriks boeken kopen? Dat kan! Mail de auteur via erik.persoons@telenet.be

Ontdek meer over Erik en zijn werk op zijn persoonlijke website.