Nadat schrijfster Yoke Goris en illustrator Rudi Bagusat elkaar voor de tweede keer toevallig ontmoetten op een auteursbeurs, was het voor beiden duidelijk dat ze moesten samenwerken. Dat deden ze. Het resultaat is een magisch, vrolijk kinderboekje met fantasievolle tekeningen.

Yoke: ‘Je bent nooit te oud om fantasie te beleven. Laat het je blij maken!’

Rudi: ‘Schets de wereld rond je, tekenen moet een tweede natuur worden, blijven doorgaan, vechten en vergeet je vooral niet te amuseren!’  

Jullie ontmoetten elkaar op de Boekenbottelarij. Jullie hadden op dat moment beiden al een boek uit. Wat deed jullie besluiten om samen een boek te maken en wat heeft die samenwerking jullie gebracht?

Yoke: ‘Ik sprak Rudi aan op de eerste editie van de Boekenbottelarij en het gesprek resulteerde in een gezellige babbel waarin we elkaar tips en tricks gaven als beginnende auteurs. Op de tweede editie van de Limburgse boekenbeurs, deze keer in Maasmechelen, zagen we elkaar terug. We zaten recht tegenover elkaar.

Rudi zat er te tekenen aan een nieuw leesavontuur. Je moest zijn gezicht zien. Elke emotie die hij tekende, zag je terug in zijn gezichtsuitdrukking, zo geconcentreerd, zo fantasievol. Rudi had net zijn tweede kinderboek klaar, maar voelde zich nog wat onwennig op de beurs.

Rudi: ‘Ik dacht: hé, daar is die lieve dame weer, fijn om een vertrouwd gezicht te zien. Enkele dagen later belde Yoke me op en vroeg of ik mee wou werken aan haar nieuwe boek. We spraken af om alles eens te overlopen en de ‘samenwerkingsvonk’ sloeg helemaal over.’

Yoke, hoe kwam je op het idee voor Anneka en de Magische eenhoorn?

Yoke: ‘Als kind was ik al gefascineerd door de schoonheid en kracht van kristallen. Dat is nooit verdwenen. In augustus 2018 kwam mijn eerste boekje uit: Alex en de drakensteen. Een verhaal met een kristal dat een kind kracht en vertrouwen kan geven.

Kristallen zouden de rode draad worden in mijn verhalen. Deze keer dacht ik aan een bergkristal. Welk magisch dier past het best bij de zuiverende kracht van een bergkristal? Een eenhoorn natuurlijk! De eenhoorn staat symbool voor kracht, puurheid, gezondheid, geluk, vernieuwing en zuiverheid. Zo ontstond mijn nieuwe verhaal: Anneka en de magische eenhoorn.

Na ons gesprek eerder op de boekenbottelarij, wist Rudi mij met enkele schetsen te overtuigen. Zijn tekeningen gaven helemaal weer hoe de personages in mijn hoofd ontstaan waren. De perfecte match.’


Rudi, wat kan je vertellen over je tekeningen voor dit boek? Had je meteen de juiste stijl en beelden te pakken toen je Yokes teksten las?  

Rudi: ‘Na ons eerste gesprek nadat we besloten samen te werken, ben ik nog dezelfde avond aan de tekeningen begonnen. Ik had enkele voorbeeldjes gekregen van Yoke, maar volgde liever mijn eigen fantasie. In een mum van tijd had ik een eenhoorn en een klein meisje getekend. Ik voelde dat het goed zat. Het paard moest magische en krachtig overkomen. Het meisje vooral guitig, lichtjes ondeugend en avontuurlijk. Ik stuurde het door naar Yoke en haar antwoord was duidelijk: ik zat er ‘boenk’ op!’

Yoke: ‘Na Rudi’s eerste proeftekening van Anneka en de eenhoorn, stond ik perplex. Ik dacht: dit meisje ken ik!’

Een schrijver denkt altijd deels in beelden en een tekenaar vertelt eigenlijk ook een verhaal. Ik kan me voorstellen dat het niet zomaar tussen elke tekenaar en illustrator meteen even goed ‘klikt’. Zaten jullie voor Anneka altijd meteen op dezelfde lijn?

Yoke: ‘Tijdens de tweede boekenbottelarij was ik ervan overtuigd dat Rudi figuurtjes kon tekenen zoals ik ze het liefst zie. Na zijn eerste proeftekening van Anneka en de eenhoorn, stond ik perplex. Ik dacht: Dit meisje ken ik! Voor mij klopte het onmiddellijk. Als het beeld niet helemaal overeenkwam, stuurde ik ideeën, of gaf ik tips en Rudi wist vrij snel wat ik bedoelde. Het was zelfs zo dat hij zelf ook nog extraatjes toevoegde waardoor het nog meer tot zijn recht kwam en nog echter lijkt.

Mijn verhaal ontstaat in mijn gedachtenwereld als een film. Ik zie de personages en de omgeving voor me. Het is dus een kunst om ze ook op deze manier op papier te krijgen. Rudi bracht Anneka tot leven. Het is zo fijn als je de kinderen kan doen meeleven in je eigen sprookje/verhaal. Daarom vind ik het zo belangrijk dat de tekeningen het verhaal doen spreken en de personages tot leven brengen. Alsof je je op die plaats bevindt. Hier en daar kon ik de tekst nog lichtjes aanpassen, zodat tekening en tekst volledig met elkaar overeenkwamen.’

Rudi: ‘Het viel me op dat ik soms tekeningen maakte die je niet precies kon lezen in het boek. Ik maakte een schets over de tekst tussen de regels. Zo kwam Yoke soms op andere ideetjes en ging de bal aan het rollen. Maar meestal vulden mijn tekeningen daar aan waar het verhaal dat nodig had. Een perfecte samenwerking.

Soms had ik een eigen idee om een bepaald stuk uit te werken. Die legde ik dan voor aan Yoke en meestal (of toch 90% van de tijd) mocht ik mijn gang gaan.’

Rudi: ‘Het viel me op dat ik soms tekeningen maakte die je niet precies kon lezen in het boek. Ik maakte een schets over de tekst tussen de regels.’

Wat is het mooiste aspect aan kinderboeken maken?

Yoke en Rudi: ‘Samen vinden we het fijn om kinderen terug in contact te brengen met de natuur. Hun fantasie laten werken en al spelend nieuwe natuurwonderen ontdekken. En niet te vergeten: opnieuw de kracht en schoonheid van kristallen mogen beleven.’

Mogen we nog samenwerkingen van jullie verwachten in de toekomst?

Yoke: ‘Zeker weten, het volgende verhaal ligt klaar om te tekenen. Het is al goedgekeurd door de uitgever. Pixie Pix in Bosland. Wordt vervolgd!’  

Rudi: ‘Nog voor Anneka in de boekenrekken lag, wisten we al dat we nog zouden samenwerken in de toekomst. Dus zijt maar zeker!’

Hebben jullie daarnaast nog andere projecten op de planning staan?

Yoke: ‘Ik heb nog wel enkele verhalen in petto. Af en toe durf ik me ook wagen aan gedichten en op dit moment ga ik een uitdaging aan om een kortverhaal te schrijven.’

Rudi: ‘Ik heb zelf ook nog enkele andere projecten op stapel staan met andere auteurs. Maar Pixie Pix van Yoke zit daar sowieso tussen!’

Rudi, wat zou jij adviseren aan een startende illustrator of iemand die hiervan droomt?

Rudi: ‘Je dromen blijven volgen. Nooit opgeven. Dat heb ik nu ook gedaan. En eens, op een dag, als je er hard genoeg in gelooft, komen dromen uit. Schets de wereld rond je, tekenen moet een tweede natuur worden, blijven doorgaan, vechten en vergeet je vooral niet te amuseren!’  

Yoke, wat is jouw advies voor beginnende kinderboekenschrijvers?

Yoke: ‘Volg je hart en je goed gevoel. Ook bij het kiezen van een uitgever of een tekenaar. Blijf jezelf trouw! Je bent nooit te oud om fantasie te beleven. Laat het je blij maken!’

Ontdek meer over Anneka en de magische eenhoorn op Yoke en Rudi’s persoonlijke pagina.