De zee. Meer specifiek: de Waddenzee. Zij zou centraal staan in mijn verhaal. Dat idee kwam al vrij snel in me op, toen ik vernam dat ik mocht meedoen met de schrijfgroep van de derde bundel met Eilandverhalen. Wat zou het opleveren als ik me verplaatste in wat zíj dacht en voelde?

Nou, ik heb het geweten, met deze insteek maakte ik het mezelf niet makkelijk. Want waar begint de zee en waar houdt zij op? Ligt ze op haar buik of op haar rug? Waaraan zie je hoe ze zich voelt? Houdt ze van rust of vindt ze het juist heerlijk om tekeer te gaan? Heeft de zee vrienden? Vijanden?

Welke relatie heeft zij met de wind, de zon, de maan? En wat vindt ze eigenlijk van ons, de mensen? Die tweevoeters die soms zo respectloos omgaan met de natuur, het grote geheel waar zij onlosmakelijk mee is verbonden? Wat wil ze eigenlijk écht?

Sparrend met mijn schrijfmaatjes en auteur Marelle Boersma, de organisator van ons schrijfproject, vond ik de antwoorden op deze vragen en kreeg mijn verhaal ‘Muibui’ zijn uiteindelijke vorm. Het werd een inspirerende midweek op Texel, te midden van al die verhalenvertellers, luisterend naar elkaars ideeën, lachend, proostend, genietend van de gezamenlijke maaltijden.

Dat we met de verkoop van onze bundel ook nog de Stichting Texel Vogeleiland sponsoren, maakt het helemaal mooi. De serie Eilandverhalen is nog niet ten einde, daar ben ik zeker van. Want zoveel mensen, zoveel associaties. Het Waddengebied roept veel op. Specifieke beelden, geluiden, geuren, herinneringen. Ik verheug me erop dit allemaal terug te vinden in wat onze groep vanaf die week onlosmakelijk verbindt: onze bundel ‘De Wadden in vogelvlucht’.

Bertina Mulder

‘De Wadden in vogelvlucht’ bevat 13 korte verhalen van Nederlandse schrijvers die bijna allen reeds een boek of (prijswinnende) verhalen publiceerden. Alle verhalen hebben als thema de Wadden(eilanden), maar zijn zeer verschillend. Het boek komt op 27 november 2021 uit via Droomvallei Uitgeverij. Je kan het reserveren via info@bertinamulder.nl. Het boek kost € 14,95. Per verkocht exemplaar doneren we 1 euro aan de Stichting Texel Vogeleiland.


Over de auteur van deze blog

Fotograaf: Fleur Joesten

Bertina Mulder (1962) is auteur en webredacteur. Daarnaast is ze mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk. Bertina werkte zeven jaar op de communicatieafdeling van een zorgorganisatie, maar kreeg steeds meer behoefte om ‘buiten de lijntjes’ te schrijven. Ze vertrok naar Curaçao en schreef daar haar debuutroman ‘Wisselwerking’ (2016). Sindsdien verschenen er meerdere boeken van haar hand.

Lees hier meer over Bertina