De dagen worden korter en donkerder, de nachten krijgen een ijzig randje. Tijd om overdag van het winterzonnetje te genieten en ‘s avonds van knusse uurtjes in de zetel met een mok thee of een glas wijn en een goed boek. Boeken passen ook perfect onder de kerstboom. 😉

Dit zijn nieuwe boeken die de auteurs van Boekenerf uitbrachten. Trakteer jezelf – of iemand anders – op een gesigneerd boek, door de schrijver zelf opgestuurd! 

Camille Jacobs – Moedermoord

Dit verhaal begint bij Fons, die werkt voor Théodore Masy in Houthalen. Fons is ziekelijk jaloers en neemt de woorden van mijnheer Masy letterlijk. We volgen de familie Jansen door de jaren heen.

Wie is die mysterieuze tante en wie is Felix? Welke dodelijke geheimen schuilen in het huis in de Stationsstraat? Willem komt voor een onmogelijk dilemma te staan. Als er dan toch geen andere mogelijkheid is, neemt hij een besluit.

Soms kan haat te ver gaan… Dat bewijst Willems vrouw Maria. Willem twijfelt of hij wel verliefd was op Maria, omdat hij dat gevoel niet kende. Kristel brengt daar duidelijk verandering in.

Een spannend boek met wendingen die je onmogelijk acht, maar waar alles zich langzaam zal ontrafelen.

Erik Persoons – de Safari Sisters en de diamant van Katana

Dit boek vertelt het eigentijdse verhaal van de zussen Juno en Zarah, 14 en 12 jaar oud, die terugkeren uit Kenia waar hun ouders, beiden biologen, een nieuw bestaan hebben opgebouwd. De familie landt gelijktijdig op de luchthaven van Brussel met prins Nzolé Zuberi. Tijdens het bezoek van de prins verdwijnt de diamant van Katana, het statussymbool van het koningshuis, uit zijn koffer.

De Safari Sisters, zoals Juno en Zarah zichzelf noemen, vinden op hetzelfde ogenblik een ontsnapt aapje op de luchthaven en komen zonder dat ze het beseffen in het bezit van de diamant. Heeft het aapje er iets mee te maken?

Lucy Deutekom: Ode aan Oost

Wandelroutes & verhalen uit Amsterdam-Oost

De nomade is een literaire roman over de grillen van de radeloosheid, verstikkende vooroordelen en geluk dat onmogelijk stand kan houden.

In 9 wandelroutes en meer dan 120 kleurenfoto’s laat dit mooi vormgegeven boekje de buurten en bewoners van Amsterdam-Oost zien. Met bijdragen van Herman Koch, Lebbis en Aaf Brandt Corstius die allen al geruime tijd hun hart aan Oost verloren. Lucy groeide zelf op in de Watergraafsmeer en is bewoner van de Indische Buurt.

Leen Raats – 20 gedichten in 20 weken

Boekenerfoprichter Leen Raats is altijd op zoek naar alternatieve manieren om als schrijver haar werk met de wereld te delen. Zo bedacht ze ’20 gedichten in 20 weken’, waarbij je dus 20 weken lang elke week één gedicht van Leen in je mailbox ontvangt: de tekst, een geluidsopname waarop ze het gedicht voorleest en een persoonlijk verhaal over dit gedicht: hoe het ontstond, waarover het gaat, of een ander bijzonder, persoonlijk verhaal dat je meer inzicht geeft in Leens leven en poëzie.

Ina Stabergh – Van de oerknal tot heden

Met een beetje geluk wordt dit een soort canon van de ontstaans- en zijnsgeschiedenis, die we met plezier, en tussendoor een aantal herkenningspunten, zullen lezen en verder geven.

Omdat in januari 2020 een virus, overgewaaid uit Wuhan, de wereld in de ban hield en een coronapandemie – behalve opgelegde en inherente beperkingen – een ‘nieuwe vrijheid’ bood, werd het schrijven aan dit boek een dagelijkse bezigheid. Die nieuwe vrijheid van de rust om te kunnen genieten van de kleine dingen, de vrijheid om niet altijd alles te hoeven opruimen en zo ongestoord verder te doen met wat men bezig is. De vrijheid om te beseffen en te zien dat tijd een eigen dimensie heeft, die op een tijdlijn geplaatst over eeuwen en eeuwen slechts die laatste dertig seconden een plaats geeft aan onze menselijke geschiedenis.

Staf Henderickx – Een zolderkoffer vol onvoltooid verleden liefdes

Een boek vol liefdesverhalen. Maar wat is liefde? Er zijn zoveel vormen van liefde: vaderlandsliefde, moederliefde, liefde tot god, liefde voor de natuur …

In dit verhalenboek beperkt Staf Henderickx zich tot de seksuele liefde tussen mensen. Hij beschrijft de levensreis van mensen op zoek naar liefde. En als huisarts weet hij beter dan wie ook: geen rozen zonder doornen. Tegenover de smaak van het zoete genot van de erotiek en seks stelt hij de bittere bijsmaak van onbegrip. Misverstanden, onverschilligheid, jaloersheid en vervreemding palmen het terrein van de verloren liefdes in.

In fantasierijke verhalen schildert de auteur het landschap van de liefde in al zijn aspecten. De verhalen zijn deels autobiografisch, deels pure fictie en deels geïnspireerd uit de verhalen van patiënten door de jaren heen.

Staf Henderickx publiceerde recent het boek ‘Zit seks tussen de oren?’ In dat boek verbindt hij zijn ervaring als huisarts met de laatste wetenschappelijke inzichten in het seksuele gedrag van mensen. “Een zolderkoffer vol onvoltooid verleden liefdes” is daar de literaire variant op.

Christina Guirlande – De laatste dag van oktober

Verschijnt op 6 december 2021

De tijd waarin men opgroeit, de omgeving en het milieu, de opvoeding en opleiding, zijn van kapitale betekenis voor het hele verdere leven, maar de gebeurtenissen waarop men zelf geen vat heeft, kunnen een onverwachte en soms dramatische wending aan het leven geven.

‘Ze kon verdwijnen in een zelfverzonnen wereld waarin ook voorwerpen een eigen leven leidden, en kwam pas weer tevoorschijn wanneer zij het zelf besliste. Soms werd ze onredelijk bang, om andere keren roekeloos het gevaar op te zoeken. Dan weer was ze ontroostbaar: om een uit het nest gevallen vogeltje, om een duif die door de buurman zomaar de nek werd omgedraaid, om een afgebroken bloem, een verdrietig verhaal, omdat iemand te hard tegen haar schreeuwde, omdat de klaviermuziek, die op zomeravonden uit het open benedenraam van het herenhuis naast het gangetje klonk, ‘te mooi’ was.’