Dirk (°1954) is voormalig leraar en journalist bij o.a. Het Belang van Limburg en Radio 2 Omroep Limburg. In 2010 begon hij, na een levertransplantatie, boeken te schrijven. Hij schreef ook songteksten voor zijn rockband Iron Foundation. Zo schreef hij met „Light of my Life“ een tekst over zijn kleinzonen Guus en Luuk. Toen Guus vroeg of hij ook eens een boek over hen wilde schrijven, wakkerde dat de creativiteit aan en vier weken later was er „Guus & Luuk in Arteria.” Intussen is Hermans al bezig aan het vervolg op dit verhaal: “Chaos in Arteria”.

Omwille van zijn ervaringen met zowel de klassieke uitgeverij als met een Printing On Demand uitgeverij, besloot hij om het heft in eigen handen te nemen en een eigen uitgeverij te starten. Een uitgeverij die het ‘anders’ en ‘beter’ moest doen. Het werd Vertelpunt Uitgevers, waarvan hij de bezieler en zaakvoerder is.

Boeken

Guus & Luuk in Arteria

Wanneer Guus en Luuk, twee jongens uit Hasselt, hun geliefkoosde bezigheid, boomklimmen, uitoefenen, gebeurt er iets eigenaardigs. Een bliksemschicht en een knallende donderslag doen hen terecht komen in een totaal andere wereld. Daar worden ze ontvangen als de Verlossers. Het zou namelijk kunnen dat zij de langverwachte buitenstaanders zijn uit een eeuwenoude profetie. Die zouden de vloek van de reus Gorgol teniet kunnen doen. Zal het hen lukken om na tal van avonturen het uiteindelijke offer te brengen en de vloek op te heffen? En wat is de rol van hun overleden hond Sam?

Schaak

Schaak vertelt het verhaal van Rik Mallants, een ietwat naïeve muziekjournalist die terechtkomt in een samenzwering tegen België. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig en moet gelezen worden tegen de achtergrond van de Bende van Nijvel, de CCC, het voetbalhooliganisme en een beginnende verrechtsing van de samenleving.

Via een drugsmokkel waar hij in gelokt wordt, komen Mallants, zijn vriendin Esther en Peter Verstraelen, een voormalig rechercheur van de staatsveiligheid, terecht in een moordende draaikolk van gebeurtenissen waaruit ze zichzelf, maar ook de staat België moeten zien te redden.

13 Jaar Breekend: de affiches, verhalen & foto’s

Naast schrijver, copywriter en journalist was Dirk Hermans in de jaren ’80 de grote bezieler achter het Breekend Festival. Het waren de pioniersjaren van Vlaanderen Festivalland. Alles moest nog ontdekt of uitgevonden worden. Sponsoring, security, podia … alles stond nog in zijn kinderschoenen.

In 13 jaar Breekend schets Dirk Hermans de op- en neergang van het festival dat in de jaren 80 het seizoen opende en voor vele jongeren de eerste live kennismaking was met vele new wavebands. Hoogtepunt was in 1984 het enige optreden dat de legendarische Smiths ooit in de Benelux gegeven hebben. Het boek leest als een roman en is voorzien van vele foto’s.

Help! Mijn engelbewaarder wil met brugpensioen

“Help mijn engelbewaarder wil met brugpensioen” van Dirk Hermans is de kroniek van zijn leven én van zijn leverziekte die uitmondde in een transplantatie. Een leven waaruit hij de belangrijkste gebeurtenissen de revue laat passeren aan de hand van flashbacks die hij heeft wanneer hij in het UZ Gasthuisberg op de operatietafel ligt, wachtend op een nieuwe lever.

Het betreft leuke, soms hilarische herinneringen aan zijn studententijd, zijn jaren bij de Breese KSA, als leerkracht, als muziekjournalist. Maar ook de trieste momenten zoals de dood van zijn vader en van zijn beste vriend, iets dat zijn hele leven overhoop zette, komen aan bod.

Parallel loopt het verhaal van zijn leverziekte, de angst, het lange wachten op een nieuwe lever, de operatie, het lange, moeizame proces van het herstel en de evolutie van zijn relatie onder invloed van zijn ziekte. Het boek is anekdotisch en filmisch geschreven, met veel gevoel voor humor en de nodige zelfrelativering.

Hoera! Mijn engelbewaarder is terug

“Hoera! Mijn engelbewaarder is terug” is het vervolg op “Help! Mijn engelbewaarder wil met brugpensioen”, de eerste autobiografische roman die Dirk Hermans uitbracht in 2010 en die handelde over zijn leverkanker en transplantatie. In dit boek grasduint de auteur verder in zijn rijkgevuld leven, maar is hij vooral bezig met het gegeven van leven en dood en met geluk in al zijn facetten.

“Hoera! Mijn engelbewaarder is terug” is eigenlijk één lange lofzang op het leven dat hij terugkreeg nadat hij in 2009 en 2010 drie keer op het nippertje aan de dood ontsnapte. Het is tevens een lofzang op de dokters en verpleegkundigen van Gasthuisberg die vlak voor het verschijnen van het boek hun 1000ste levertransplantatie vierden. De coverfoto werd genomen toen tijdens die viering 1000 ballonnen met de tekst 1000x Dank werden opgelaten door levertransplantpatiënten.

Andere boeken van Dirk

  • Royal Bree FC: boek over een gouden generatie Breese voetballers
  • De magische reis van idee tot boek: een handleiding voor beginnende auteurs

Kopen?

Je kan een exemplaar van Dirks boeken kopen via de webshop van Vertelpunt Uitgevers of door hem te contacteren via mail: dirk@vertelpunt.be