Marc Swerts (1966) is schrijver, muzikant en wetenschapper. Hij is Vlaming, woont in België, maar is in Nederland verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek doet naar aspecten van non-verbale communicatie en prosodie. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij schrijft satirische romans die handelen over de kleine kanten van het academisch bestaan.

Boeken

Dekker. Een campusroman (2020)

Professor doctor Dekker is hoogleraar aan de Brabantse Universiteit. Hij staat in de startblokken om een prestigieuze prijs in ontvangst te nemen. Dik verdiend, vindt hij zelf. Het zindert in zijn afdeling, want aan het eind van de week, op vrijdag, gaat het allemaal gebeuren. De prijsuitreiking moet een groots en gigantisch evenement worden, het hoogtepunt van zijn carrière, de ultieme beloning voor zijn jarenlange inspanningen ten behoeve van zijn vakgebied en van zichzelf. In al zijn ijdelheid ziet Dekker echter één belangwekkend detail over het hoofd.

‘Een intrigerend kijkje in het reilen en zeilen van de universiteit in de 21ste eeuw’ Sander Bax

‘Swerts is sterk in het neerzetten van situaties en houdt het aangenaam klein en simpel. Met name de zelfingenomen, kleingeestige en zichzelf herhalende Dekker (`Geen Cruijff zonder Neeskens’, roept hij voortdurend) wordt door Swerts meedogenloos neergezet. Swerts is een uitstekend observator die een ijzeren greep blijft houden op het verhaal en de spanning goed opbouwt.’ Brabants Dagblad

‘Een amusant, verfrissend en zelfs spannend kijkje door de ogen van een Vlaming op academische strapatsen in het o zo degelijke Nederland. Swerts houdt de lezer een spiegel voor die zeker niet het mooiste van het hele land laat zien. Maar als je erom kunt lachen, dan wordt zelfs de rauwste boon nog zoet.’ Carel van Wijk

‘Dekker. Een campusroman lees je in één adem uit’ Perfecteburen.nl

Kostprijs: 17.50 euro

Nach Schwitzerland (2021)

Professor doctor Dekker, hoogleraar aan de Brabantse Universiteit, gaat op reis, en hij neemt mee: een tandenborstel, een net pak en een groot ego. Hij trekt naar Bern, in Zwitserland, om een internationaal wetenschappelijk congres bij te wonen. Hij kijkt er heel erg naar uit: de raclette, de frisse lucht, de mooie vergezichten, en de fijne omgang met collega academici. Maar tijdens een intermezzo onderweg slaat het onheil toe.

‘Er zit volop muziek in dit verhaal. De wetenschappelijke blik van de auteur op de onderlinge communicatie tussen mensen hebben hem een sterk observator en analyticus gemaakt. Het stelt hem in staat om met weinig woorden personages te creëren die levensecht zijn. En interessant. En hilarisch.’ Perfecteburen.nl

‘Geruststellend voor de liefhebbers: Dekker Dekkert er weer behoorlijk op los.’ Univers

Nach Schwitzerland ontstijgt de academie, en is zowel een aangrijpende als hilarische ode aan de altijd maar weer voortploeterende mens.’ David Peeters

Kostprijs: 17.50 euro

De halve wereld (2022)

Marc derde roman sluit aan op twee eerder verschenen boeken van zijn hand (“Dekker”, “Nach Schwitzerland”) die in resp. 2020 en 2021 verschenen. Zijn derde roman belicht opnieuw de kleine kantjes van het universitaire bestaan, al krijgt ook de muziek, met name de bluesmuziek, een prominente plaats in het verhaal.

Spinvis blijkt alvast een fan: “Een levendige inkijk in het academische wereldje van de lage landen. De verstandhoudingen lijken beheerst en beschaafd, maar onderhuids botsen en schuren karakters en ambities. Muziek lijkt ontsnapping te bieden, maar ook daar is niet alles wat het lijkt. Met heel veel plezier gelezen!”

En hier is een teaser van het boek:

“Komt een Nederlandse Amerikaan naar de Brabantse Universiteit. Zijn naam is Roemers, Bert Roemers. Bert is een academische topper, al zegt hij het zelf, en zeer ondernemend ingesteld. Al meteen na zijn intrede heeft hij vastgesteld dat zijn nieuwe werkplek dringend moet worden gereanimeerd. En uiteraard ligt daar een taak voor Bert. De Open Dag binnenkort vormt de ideale gelegenheid om het volk hier aan de universiteit te laten kennismaken met zijn grootse plannen. Maar dan gaat collega Proost, ingeweken Belg en hoofd van de afdeling, er zich mee bemoeien.”

Het boek is voorzien van een playlist met nummers die in het verhaal de revue passeren. Benieuwd welke songs de revue passeren? Je kan ze hier beluisteren.

Kopen?

Je kan een exemplaar van Marcs boeken kopen via www.marcswerts.com