Tine Hertmans werd geboren te Gent en groeide op in deelgemeente Sint-Amandsberg. Ze is van opleiding lerares huishoudkunde, doch ze werkte slechts korte tijd in het onderwijs. Ze schrijft poëzie, kinderboeken en korte verhalen. Ze publiceerde meerdere dichtbundels. Daarnaast maakte ze kinderboeken met illustrator Sandrine Lambert.

Teksten van haar (gedichten en korte verhalen) werden opgenomen in tientallen bloemlezingen, verzamelbundels, tijdschriften, kalenders, CD’s, kunstcatalogi en dergelijke. Haar werk werd veelvuldig bekroond.

In 2009 werd zij voor twee jaar aangesteld als eerste dorpsdichter van thuisgemeente Destelbergen. Regionale televisie AVS maakte meerdere reportages over haar. Ze was ook meermaals te gast op verschillende Nederlandse regionale omroepen. Media besteden regelmatig aandacht aan haar werk.

Boeken

Aan de waterlijn

“Het is werkelijk genieten van de mooie gedichten in deze bundel ‘Aan de waterlijn’. Ze laten het leven zien zoals het zich afspeelt in onze levens; soms is het alsof je naar een foto kijkt van een klein meisje aan het strand en daarna naar een foto van datzelfde meisje, maar dan vijftien jaar later. Dit is een bundel die je graag dichtbij je hebt, zodat je er zo nu en dan een of meer gedichten uit kunt lezen, om daarna je ogen te sluiten en na te denken over je eigen leven.” – Mieke Schepens, recensent

Uitgeverij Inkt, oktober 2022, prijs: 24 euro.

Tuin van Eden

Van ‘Tuin van Eden’ verscheen een eerste uitgave in 2011, de laatste dateert van 2020. Van deze bundel verscheen eveneens een Engelstalige versie ‘Garden of Eden.’

‘Hoe schrijnend verwoordt zij misbruik, hoe sterk voel ik mijn lichaam ineenkrimpen, mijn geest zich in mist hullen, dit is geen poëzie, dit is veel meer, dit is de klaagzang van een stervende zwaan, dit is tragiek zoals ik nog niet van een dichter heb gelezen…’ – Thierry Deleu

Gedichtenbundel (heruitgave), 55 pag. – Demer Uitgeverij 2020, Prijs: 12,95 euro

Dansen in het zonlicht

Gedichten die je een beter gevoel geven en soms even laten terugdenken aan een fijne tijd.

‘De taal is begrijpelijk. Iedereen vult zo’n gedicht op zijn/ haar eigen manier in. Voor de een zal de betekenis anders zijn. Dit vind ik wel bijzonder goed gedaan. Je kunt je eigen gevoel erin loslaten! En dus worden deze gedichten ook van jou. Je hebt binding met deze bundel. Het laatste stuk van deze bundel zijn meer gedichten over bepaalde mensen. Deze worden zo goed beschreven, dat je ze voor je ziet. Knap gedaan, je moet het maar kunnen!’ tazzylovesbooks

Gedichtenbundel, 80 pag. – Uitgeverij Aspekt 2017, Prijs: 12,95 euro

Geheim bos

Kinderboek, illustraties Sandrine Lambert, 31 pag. – Uitgeverij Het Punt 2020; hardcover.

‘Schrijfster Tine Hertmans en illustrator Sandrine Lambert bundelen andermaal hun grote artistieke krachten om ook dit keer een bijzonder kleinood van een boek te maken dat boordevol vreugde en harmonie zit. Geheim Bos is een sprankelend en vrolijk boek, dat ook heel serene, mooie levenslessen bevat.’ – André Oye

Het appelhuis

‘In dit prachtig geïllustreerd boekje leef je mee met de wormpjes groot en klein en leert op deze manier een beetje over het werkelijke leven. In Het Appelhuis wordt duidelijk gemaakt dat je niet meteen bij de pakken neer moet gaan zitten als iets helemaal fout gaat, maar dat je door samen te werken en positief te blijven veel kunt bereiken.’ – Mieke Schepens

Kinderboek, illustraties Sandrine Lambert, 30 pag. – Uitgeverij Gandaboeken; 2018, hardcover, Prijs: 16,50 euro

Kopen?

Je kan Tine’s boeken kopen via info@tinehertmans.be of tinehertmans.be