Foto: Guido Devos

Gastblog van Guido Devos

Boekvoorstellingen vind ik altijd leuk. Het is zo fijn om kennis te mogen nemen van de zielenroerselen of de fantasievolle geestesspinsels van een mens, want dat zijn auteurs toch allemaal: mensen? Mensen met een creatieve geest, elk met zijn of haar talent met de ambitie om het resultaat van maanden- soms jarenlange geestelijke arbeid in boekvorm te zien verschijnen.

Boekvoorstellingen worden vaak op gelijkaardige manier geconcipieerd: interview met de auteur, voorlezen van een aantal fragmenten (of gedichten), een woordje van de uitgever, het geheel omlijst met een streepje muziek en uiteraard een hapje en drankje achteraf om gezellig na te praten. Boeiend. Verrijkend. Ontspannend. Soms humoristisch.  Innemend voor de meest commercieel ingestelden. En je komt in contact met sympathieke, warme en interessante persoonlijkheden.

Met de voorstelling van mijn roman ‘De Regering Tuinman’ wilde ik eigenlijk van de platgetreden paden afdwalen en er een eigen insteek aan geven.

Uiteraard was het belangrijk om de inhoud van het boek in de kijker te zetten zonder te veel prijs te geven om het leesplezier niet te vergallen, maar anderzijds ook wat achtergrondinformatie te verstrekken om de potentiële lezer voor te bereiden op deze literair geconstrueerde roman.

Om indommelen of gapen van de toehoorder te voorkomen en de inleiding levendig te houden, besloot ik een aantal liedjes te brengen die telkens inspeelden op een element dat ik naar voren had gehaald.

Met de hulp van enkele collega-muzikanten werden dan bijvoorbeeld de Scorpions, Sting, Bob Dylan en Gilbert Becaud op de zaal losgelaten, een concept dat, luidens de commentaren achteraf, blijkbaar in de smaak viel.

Ik vond dat ik deze manier van presenteren ook met niet-aanwezigen moest kunnen delen. Misschien brengt het op ideeën voor een eigen voorstelling die afwijkt van de norm of gewoon een leuke verstrooiing tussen twee boeken in. Ik verwijs u met plezier naar de link met de verkorte versie van de voorstelling van ‘De Regering Tuinman’ in Het Huis van de Mens in Vilvoorde. Wie meer informatie wenst over het concept mag mij altijd contacteren, want schrijvers hoeven toch geen rivalen te zijn?


Over de auteur van deze blog

Hoewel Guido Devos (Vilvoorde, 21 januari 1953) al sinds zijn jeugd schrijft, begon hij pas te publiceren in de jaren tachtig.

Er werden talloze verhalen, gedichten, essays en recensies van zijn hand in diverse tijdschriften gepubliceerd. Het verhaal ‘Lieve Gerda’ werd door de Nederlandse Playboy opgenomen en met een aquarel van Jan Vanriet geïllustreerd. In 1989 werd hem de Wel-prijs voor essay toegekend voor een stuk over het werk van Jeroen Brouwers.

Ontdek hier meer over Guido en zijn boeken.