Ze hebben weer veel stilgezeten, die Boekenerfauteurs. Ja, dat lees je goed. Want als je niet stil zit, is het natuurlijk moeilijk boeken schrijven. Hier de kraakverse oogst, recht van de bevroren lettervelden.

Lenno Vranken – De wereld achter de spiegel: Macaber (deel 5)

Alles lijkt in orde te zijn. Veiligheid is teruggekeerd in de levens van Huritt en Felice. Sinds ze zichzelf wisten in te schrijven op de magische kostschool Ildref, heeft hun leven ook niet één keer stilgestaan. Terwijl de twee vrienden zich doorheen lessen in tovenarij en tentamens worstelen, moeten ze eveneens het hoofd zien te bieden aan hun eigen emoties. Hoe kunnen ze hier echter tijd voor vinden, wanneer de dreiging van een oude vijand boven hun hoofden blijkt te hangen? Huritt ziet het als zijn taak om zijn vriendin tegen elke prijs te beschermen. Zal het hem echter lukken om tegen de monsters van buitenaf te vechten, terwijl hij ook te maken krijgt met de monsters binnenin zichzelf?

Guido Devos – De Regering Tuinman

Het begin van de jaren negentig van vorige eeuw wordt gekenmerkt door een reeks gebeurtenissen die de Belgische samenleving wezenlijk beïnvloeden: het Vlaams Blok scoort hoog op Zwarte Zondag, Guy Verhofstadt trekt in zijn liberale partij een vernieuwingsbeweging op gang, in Libanon worden westerse gijzelaars door Hezbollah jarenlang vastgehouden, AIDS leidt tot een trage, maar zekere dood en de commerciële televisie trekt het medialandschap helemaal open.

Met gelijkaardige gebeurtenissen wordt schrijfster Christine De Prins in het fictieve land Galor geconfronteerd. Hoewel ze van nature een eerder empathisch ingestelde persoonlijkheid heeft, neemt ze toch een radicale beslissing om Eerste Minister Tuinman, die een nationalistische regering leidt, te stoppen. Kan ze leven met de gevolgen ervan?

Erik Persoons – De Safari Sisters en het elixir van Enquist

Welke ontdekking heeft professor Enquist gedaan, en hoe komt het dat niemand sindsdien nog iets van hem heeft gehoord? Aan de ouders van Juno en Zarah wordt gevraagd om dit te onderzoeken. Hiervoor reist de familie naar Indonesië en de duizenden eilanden eromheen.

Ze ontdekken dat de professor zich heeft gevestigd op een onbewoond eiland, maar dat er ook moderne piraten naar hem op zoek zijn. Zo start een opwindend verhaal, komen Juno en Zarah als eerste te weten wat de professor zijn geheim is en leren ze enkele bijzondere vrienden kennen.

Maar zullen ze ook de professor kunnen redden? En vooral, zichzelf  …

Erik Persoons – The missing child / Het verdwenen kind

Erik Persoons schreef The missing child/Het verdwenen kind samen met schoolkinderen van de Rainbow4Kids school in Ukunda, Kenia. Het is een spannend verhaal in twee talen (NL/ENG) en te koop voor 15 euro.

De volledige opbrengst gaat naar Rainbow4Kids. Daarmee krijgen deze kinderen hopelijk het sprankeltje hoop dat ze verdienen. Het is een prachtig boek waarin ze hun dromen, toekomst, moeilijkheden en tegenslagen beschrijven. Bovendien leer je Kenia een beetje kennen en krijg je er een spannend avontuur bovenop.

Omwille van de tweetaligheid leent dit boekje zich ook heel goed voor educatieve doeleinden.

Bestellen kan via erik.persoons@telenet.be of katrien@rainbow4kids.be

Leen Raats – Solitaire Bomen

Gina verandert om de haverklap van woonplek, job en partner. Soms laat ze alles achter om enkele weken rond te zwerven. Een van die zwerftochten brengt haar naar Noorwegen, waar ze in rugzaktoeriste Maya een onverwachte reisgenote vindt. Ook zij is duidelijk op de vlucht voor iets.

Kan je je hele leven on the run blijven, zonder je aan iets of iemand te binden? En is eenzaamheid de prijs die je voor die ultieme vrijheid betaalt? Dat zal Gina snel genoeg ontdekken.

“Als je het Gina vraagt, zijn de meeste mensen schapen, bang om hun hoofd boven de kudde uit te steken om te kijken of het gras groener is aan de overkant. Zij is een solitaire wolf, die bij het vallen van de schemering wegsluipt van de roedel om nieuwe territoria te verkennen. Een solitaire boom, wiens wortels zo diep in de aarde reiken dat hij de bescherming van het bos niet nodig heeft om overeind te blijven, hoe hard de wind ook over de vlakte raast. Dit leven is van haar, en van haar alleen. Ze heeft er recht op.”

Dit boek verschijnt eind maart, maar je kan het nu al in voorverkoop bestellen door de crowdfunding te steunen. Daarbij kan je ook andere beloningen uitkiezen: je naam in het boek, een voorleesvideo die ik speciaal voor jou opneem, poëziekaartjes, een boekenpakket van Beefcake Publishing, …

Verschillende auteurs – Windkracht 15

Tijdens een verblijf op Texel schreven vijftien auteurs elk een kort verhaal dat zich afspeelt op een van de Waddeneilanden. Het levert een bundel verhalen op vol spanning, ontroering en romantiek.

Van elk verkocht exemplaar doneren de auteurs één euro aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een van de auteurs van dit boek is lid van Boekenerf, namelijk Renée Gellings.

Katelijn Vijncke – De zwartkijker is kleurenblind

Op een bescheiden manier wil Katelijn bij jullie zijn, zichzelf tonen gestoffeerd met verzen – kort of wat langer – uit gedichten die moeizaam tot stand kwamen, in vogelvlucht gevangen en aan haar pc toevertrouwd. Ze leerde al schrappen en na begeleidingscommentaar ook vaak naar lucht happen. Om dan met een allitererend ‘wissen zo wijs’ haar gedachten‘hun weg te laten vinden, en verder te zien vliegen’ naar gevoelige zielen, supporters van poëzie.