Ook dit prille voorjaar was voor veel Boekenerfauteurs een periode van veel schrijven, drukproeven nalezen en in spanning afwachten tot die stapel vers geurende boeken van de drukker komt.

Michelle Arts – Otter & Pinguïn in de sneeuwvallei

Net verschenen.

Otter & Pinguïn en de drakenfluit bereikte de shortlist van The Indie Awards in de categorie leukste kinderboek van 2018.  

In het tweede boek beleven Otter en Pinguïn 26 nieuwe alledaagse avonturen die verweven zijn met fantasie. Het boek is afzonderlijk te lezen, al zullen de bekende karakters een feestje van herkenning zijn voor de jonge fans, zoals Heks die nogal eens de mist in gaat met haar toverspreuken. 

De doorlopende verhaallijn zorgt voor het grootste avontuur: Op een dag ontdekken Otter en Pinguïn dat het Regenboogbos bedekt is onder een dikke laag sneeuw. Om hun vrienden te redden trekken Otter en Pinguïn de Sneeuwvallei in, en beleven daar allerlei ijskoude avonturen. Ze racen op een husky-slee, reizen op de rug van een ijsbeer, en ze slapen in een stapelbed van ijs. Uiteindelijk nemen ze het op tegen de kille mevrouw De Vries. Zouden ze haar hart kunnen laten ontdooien? 

De paginagrote illustraties brengen elk avontuur tot leven. 

Adviesleeftijd: 3-7 jaar. 

Filligraan – Steven Van Der Heyden

Net verschenen.

“In deze diepgaande, filigraanachtig opgebouwde bundel komen een aantal thema’s aan de orde, die als gouddraden met en in elkaar vervlochten zijn. Zo vormen de kwetsbaarheid en de fragmentering van het individu, de onmogelijkheid om de Ander werkelijk te ontmoeten, de vervreemding en de zelfvervreemding van het individu, de onontkoombaarheid van het verleden steeds terugkerende thema’s,” aldus dichter en filosoof Antoon Van den Braembussche.

De hoed van Hannelore – Wilfried Swinnen

Hannelore is een leuk, klein meisje. Op een dag gaat haar opa naar de zolder. Hannelore weet niet wat Zolder is en dat maakt het spannend voor haar.

Enkele dagen later gaat ze zelf op onderzoek uit naar Zolder en dan … dan gebeurt er iets vreemds.
Vindt ze Zolder? Wie of wat is Zolder? Wat ziet ze op Zolder? Wat gebeurt er daar?

Illustraties door Joke Lemoine, die ook auteur is op Boekenerf.

In blijde verwachting – Marc Swerts

Verschijnt binnenkort.

Nog voor de zomer van 2023 zal “In blijde verwachting”, de vierde roman van Marc Swerts, verschijnen. Het betreft opnieuw een campusroman die zich afspeelt op de Brabantse Universiteit en die aansluit bij de drie eerdere boeken die hij over deze setting geschreven heeft.

Op de Brabantse Universiteit lopen studenten van allerlei soort rond: je hebt de langharige types en de kortgeknipte, de macho’s en de kneusjes, de bollebozen en de van elk talent gespeende exemplaren. En dan heb je Fien Jansen. Ze meldt zich aan voor de cursus van Jef Vermeulen, die het als beginnend docent niet makkelijk heeft. In eerste instantie lijkt haar verschijning een zegen voor Jef. Tot hij haar beter leert kennen.

Cirkel, een boeddhistisch moordverhaal – Krijn de Best

Verschijnt op 27 mei

2004:  Alex verlaat Amsterdam om er nooit meer terug te keren.

2019-2020: Drie vrienden vinden de dood.

2020:  Een verwoest leven krijgt kans op herstel.

2004 – 2006: Een goedlopend trainings- en adviesbureau wordt willens en wetens kapot gemaakt.

In Cirkel gaat het om actie en reactie. De hoofdrolspelers maken hun eigen worstelingen door en proberen af te rekenen met hun innerlijke demonen en hun kwelgeesten van vlees en bloed. De een slaagt erin, de ander treft de dood.

Het is een boeddhistisch moordverhaal. De wetten van Karma bepalen de loop der gebeurtenissen.

Solitaire bomen – Leen Raats

Gina verandert om de haverklap van woonplek, job en partner. Soms laat ze alles achter om enkele weken rond te zwerven. Een van die zwerftochten brengt haar naar Noorwegen, waar ze in rugzaktoeriste Maya een onverwachte reisgenote vindt. Ook zij is duidelijk op de vlucht voor iets.

Kan je je hele leven on the run blijven, zonder je aan iets of iemand te binden? En is eenzaamheid de prijs die je voor die ultieme vrijheid betaalt? Dat zal Gina snel genoeg ontdekken.

“Als je het Gina vraagt, zijn de meeste mensen schapen, bang om hun hoofd boven de kudde uit te steken om te kijken of het gras groener is aan de overkant. Zij is een solitaire wolf, die bij het vallen van de schemering wegsluipt van de roedel om nieuwe territoria te verkennen. Een solitaire boom, wiens wortels zo diep in de aarde reiken dat hij de bescherming van het bos niet nodig heeft om overeind te blijven, hoe hard de wind ook over de vlakte raast. Dit leven is van haar, en van haar alleen. Ze heeft er recht op.”

Als je bestelt voor 30 april, krijg je er gratis 4 poëziekaartjes bovenop. Of koop meteen een boekenpakket aan een tijdelijke voordeelprijs.

De laatste opdracht – Camille Jacobs

Dit boek – het zesde boek van Camille Jacobs – gaat u weer verrassen. De voor de lezer onbekende hoofdpersoon hoort een stem die hem vreemde opdrachten geeft.

Dit zal voor velen niet vreemd klinken, want ongeveer tien procent van de mensen hoort weleens stemmen in zijn hoofd. Daar wordt meestal wijselijk over gezwegen. Niet dat die stemmen altijd negatief zijn … maar het kán.

Twee mannen, Ronny en Ray, besluiten na een paar avonden in het café hun leven een drastische wending te geven. Alles gaat goed, ze laten het verleden achter zich en starten samen een detectivebureau.

Maar dan gebeurt er iets dramatisch. Onverklaarbare moorden volgen elkaar op. Ook zij raken erbij betrokken. De inspecteurs Erik en Freddy vinden geen enkel verklaarbaar motief. Tot ze met hun neus op de feiten worden gedrukt.

Weer een boek om toe te voegen aan Camille Jacobs’ andere succesvolle boeken. De meeste lezers die eerder één van zijn boeken gelezen hebben, twijfelen niet om zijn andere boeken aan te kopen. En terecht. De verhalen in zijn boeken zijn goed leesbaar en actueel. Een auteur om rekening mee te houden worden.