Nieuws van ’t veld

Als arbeidsongeschikt afgeschilderd

Gastblog van Danny Vandenberk

Het gebeurde in de tijd dat werklieden plots werklui werden genoemd. Soms denk ik dat ik daar persoonlijk voor gezorgd heb. Op een zomerse maandag begon ik aan mijn allereerste vakantiejob. Ten gevolge van nachtelijke pesterijen door muggen was ik niet helemaal uitgeslapen, maar zoals altijd wel uitgerust met twee linkerhanden en een totaal gebrek aan technisch inzicht.

Lees meer

5 compleet absurde schrijflessen van Monty Python

Gastblog van Leen Raats

And now for something completely different. Wie denkt dat de absurde sketches van John Cleese en de zijnen enkel waanzinnige humor bevatten en ons verder niets bijbrengen, heeft het mis. Dit zijn vijf legendarische scènes waaruit we belangrijke schrijflessen kunnen trekken. Neen, echt.

Lees meer

Scoor boeken bij schrijvers in Overpelt

Op zondag 2 oktober slaat de Boekenbottelarij haar tenten op in CC Palethe in het Noord-Limburgse Overpelt. Een 50-tal Limburgse auteurs, waaronder verschillende schrijvers die actief zijn op Boekenerf, staan er met een stand waar ze hun eigen boeken verkopen en signeren, en in gesprek gaan met hun lezers. De boekenbeurs gaat door van 13u tot 17u30, en de toegang is gratis. Boeken rechtstreeks bij de schrijver kopen, that’s the kinda stuff we like op Boekenerf! Tot dan?

Lees meer

Download een gratis e-book met proza en poëzie van erfbewonersSuïcide preventiedag

Gastblog van Angelique Rijk

Een speciaal gevoel overvalt me terwijl ik met mijn man Bart aan het fietsen ben in het binnenland van Spanje. Het is een gevoel van geluk en dankbaarheid. Dankbaar omdat ik me zo gelukkig kán voelen. Dat was jaren geleden heel anders. Toen verlangde ik zo enorm naar geluk dat het van binnen pijn deed.

Lees meer

Soms schieten woorden tekort

Gastblog van Danny Vandenberk

Als ik vrouw en kinderen even buiten beschouwing laat, is taal (en dan vooral het Nederlands) mijn grote liefde. Schrijven is als seks. Wat wordt het verrukkelijk als je je gevoel volgt, als je experimenteert. Versta me niet verkeerd. In het dagelijkse leven hou ik van regels, maar als er gevoelens en passie aan te pas komen, kan je ze maar beter verwaarlozen, tenzij je seks reduceert tot zaad lozen.

Lees meer

Een schema als reddingsboei

Gastblog van Leen Raats

Wil het maar niet lukken om je boek af te werken? Loop je na dertig, vijftig of honderd bladzijden vast? Heb je het verrekte ding al vijf keer herwerkt, maar lijkt er nog steeds iets te haperen? Of weet je gewoon niet waar te beginnen?

Een schema kan je redding zijn. Zie jezelf als een regisseur die scènes voor zijn film uitdenkt. Steven Spielberg of George Lucas beginnen toch ook niet zomaar in het wilde weg te filmen? Schema’s maken is een essentieel en leuk onderdeel van het creatieve proces. Nee, echt!

Lees meer

Vrouwengewauwel

Gastblog van Danny Vandenberk

Omdat het zulke minzame en vrolijke mensen zijn. En omdat ik scheurde van de honger. Anders was ik al lang weer naar buiten gerend bij de frietchinees. Niet vanwege de drukte. Er waren een viertal wachtenden voor mij, dat wel. Ze gedroegen zich echter keurig en hielden beleefd afstand, zowel mentaal als fysiek. Dat rottafeltje was het probleem. Chaos! Ergerlijk veel boekjes, kriskras door elkaar gegooid. Wat had ik ze graag geordend!

Lees meer

Oogsttijd april 2022: deze boeken vloeiden recent uit de pennen van onze auteurs

Ook de afgelopen maanden brachten de erfbewoners weer heel boeiende, spannende en ontroerende boeken uit. Ontdek hier de lenteoogst van 2022.

En trakteer jezelf gerust op een gesigneerd boek, rechtstreeks gekocht bij een van onze auteurs!

Lees meer

Keniaanse kinderen schrijven boek

Gastblog van Erik Persoons

De Young Readers Foundation en Rainbow4Kids school in Ukunda, Kenia slaan de handen in elkaar. De leerlingen van het zesde leerjaar bezorgen mij allemaal een korte tekst over hun dromen, hun hobby’s, angsten, verlangens, ze mogen zelf kiezen waarover ze willen schrijven. Ik ga al deze teksten verwerken tot een manuscript dat ik ga proberen uit te geven.

Lees meer

Jeugdboekenmaand: lezen kinderen en jongeren nog?

Gastblog van Ludo Driesen

Naar traditie is ook dit jaar de maand maart ‘Jeugdboekenmaand’, een leescampagne in Vlaanderen. De organisatie ‘Iedereen Leest’ vraagt aandacht voor het plezier van lezen en voorlezen bij onze jeugd. Er wordt vaak gezegd dat jongeren niet meer lezen. Maar is dat ook zo?

Lees meer

Van krabbels in een schriftje tot prijswinnend gedicht: hoe schrijf ik poëzie?

Gastblog van Leen Raats

Waar haal je je inspiratie? Hoe schrijf je poëzie? Dat zijn de twee vragen die ik – en met mij elke dichter die ooit deze aarde bewandelde – regelmatig te horen krijg. Je zou denken dat ik ondertussen een pasklaar antwoord heb, maar om heel eerlijk te zijn, vind ik het nog altijd moeilijk om uit te leggen hoe mijn gedichten tot stand komen.

Dit is ‘the making of’ van mijn gedicht Leegstand.

Lees meer

De échte reden waarom schrijvers zouden moeten blijven lezen

Gastblog van Leen Raats

Veel lezen. Dat is dé tip die zowat elke schrijver je zal geven wanneer je hem of haar om schrijftips vraagt. Absoluut geen slecht advies, maar er is één reden die ik niemand hoor noemen. En die heeft niets te maken met woordenschat of stijlgevoel, maar met magie.

Juist ja, magie.  

Lees meer

Voor wie schrijven?

Gastblog van Ludo Driesen

Een boek kan een vriend zijn van wie je kan houden, met wie je op stap gaat, die je kan vertrouwen, die je in jezelf herkent, met wie je je emoties kan delen, die je aangename én onaangename gevoelens bezorgt, naar wie je kan verlangen als je hem een tijdje niet meer hebt gezien…

Lees meer

Kerststronk

Gastblog van Danny Vandenberk

Weet je wat het is? Pure zelfopoffering! Voor mijn neus staat een vrij groot uitgevallen stuk kerststronk en ik kwijl als een hond van Pavlov. Ik ben alleen thuis. Niet dat ik honger heb. Eerder goesting, om eens een woord te gebruiken dat Nederlanders zo gezellig vinden aan ons Vlaams.

Lees meer

Een dag uit het leven van schrijver Erik Persoons

Gastblog van Erik Persoons

6:20 Het snerpende geschreeuw van de wekkerradio haalt me uit mijn gevecht met roze vuurspuwende draken met twee koppen terwijl ik op een driewieler tegen honderd kilometer per uur in de aanval ga. Gisterenavond heeft de klok me weer verrast.

Lees meer

Tot schrijven komen

Gastblog van Ludo Driesen

Ik heb in mijn leven toch wel een paar duizend pagina’s geschreven, vooral non-fictie. Sedert ik met pensioen ben, ben ik mij gaan bezighouden met fictie. Met veel plezier schrijf ik – hopelijk spannende – misdaadromans voor kinderen van 9 tot 99 jaar. Tot nu toe liggen er drie jeugdromans op de boekenplank: Het Kraaiennest, Kinderspel en De Bomaanslag.

Lees meer

Winters leesvoer: de nieuwste boeken van onze auteurs

De dagen worden korter en donkerder, de nachten krijgen een ijzig randje. Tijd om overdag van het winterzonnetje te genieten en ’s avonds van knusse uurtjes in de zetel met een mok thee of een glas wijn en een goed boek. Boeken passen ook perfect onder de kerstboom.

Dit zijn nieuwe boeken die de auteurs van Boekenerf uitbrachten. Trakteer jezelf – of iemand anders – op een gesigneerd boek, door de schrijver zelf opgestuurd!

Lees meer

Poëtische metalheads: deze metalbands haalden inspiratie uit romans en gedichten

Gastblog van Leen Raats

Sommige mensen konden nauwelijks geloven dat ik voor mijn roman De schade beperken zoveel inspiratie in metal en punk vond. Toch is de link tussen snoeiharde metal en literatuur niet zo vergezocht als je misschien wel denkt.

Lees meer

Download een gratis e-book met proza en poëzie van erfbewonersWat zilver, wat goud, wat plagiaat en wat staat

Gastblog van Danny Vandenberk

Spreken is zilver. Schrijven is goud. Een edelmetaal voor een edel ambacht met taal. Stijl is belangrijk. Een eigen stijl, of het gebrek eraan. Qua ritme en lenigheid ben ik lichamelijk houteriger dan eender welke dansvloer, maar duw mij een balpen of een toetsenbord in mijn poten en dan leid ik elke dans, wals ik wulps met woorden, laat ik saaiheid swingen, dartel ik raadselachtig met gedachten, verken ik het onbereikbare en zwier ik sexy met mijn ziel.

Lees meer

Tante Corry en geluksmomenten

Gastblog van Angelique Rijk

Laatst tijdens een gesprek met mijn psychotherapeute kwam tante Corry ter sprake. Zo dadelijk zal ik je uitleggen waarom. Maar eerst wil ik het graag hebben over geluksmomenten. Ik heb heel lang mijn geluk niet kunnen voelen. Ze zeggen weleens dat je geluksmomenten ook moet léren zien.

Lees meer

Over het belang van griezelen in kinder – en jeugdboeken

Gastblog van Lenno Vranken

We bevinden ons reeds in oktober.  Zo breekt het zo genoemde ‘Spooky Season’ dan eindelijk weer aan!  Persoonlijk is dit voor mij een perfecte tijd om mij buiten te wagen – bij voorkeur ’s nachts – en de atmosfeer die zo rijkelijk in de lucht hangt in mij op te nemen.  Zo buiten zijn doet beelden in mijn hoofd opdoemen alsof ik naar een film zou kijken.  Woorden vormen zich om tot heuse verhalen met allemaal diezelfde, heerlijke ondertoon: griezelen en huiveren. 

Lees meer

Alsnog een blog

Gastblog van Danny Vandenberk

Heel af en toe voel ik de behoefte om mijn aandoening uit de doeken te doen. Zoals nu. Ik lijd aan dwangmatig dubbelzinnig denken en wervelende woordspelerigheid, vrij vlot te verwarren met vervelende woordspelerigheid. Regen maakt mij neerslachtig, zeg ik weleens, terwijl ik er geen hol van meen. ’t Is gewoon enorm bevredigend om regen en neerslag in één zin uit te spreken, zonder dat iedereen dat meteen doorheeft. Sporadisch neem ik wel eens de trein. Excuseer.

Lees meer

Onlosmakelijk verbonden

Gastblog van Bertina Mulder

De zee. Meer specifiek: de Waddenzee. Zij zou centraal staan in mijn verhaal. Dat idee kwam al vrij snel in me op, toen ik vernam dat ik mocht meedoen met de schrijfgroep van de derde bundel met Eilandverhalen. Wat zou het opleveren als ik me verplaatste in wat zíj dacht en voelde?

Lees meer

Oogsttijd: de nieuwste boeken van onze auteurs (juli 2021)

Dit zijn de boeken die de erfbewoners de afgelopen maanden uitbrachten. Wie weet zit jouw volgende lievelingsboek er wel tussen?

Lees meer

Erfbewoners aan het woord: Yoke Goris en Rudi Bagusat

Yoke: ‘Je bent nooit te oud om fantasie te beleven. Laat het je blij maken!’

Rudi: ‘Schets de wereld rond je, tekenen moet een tweede natuur worden, blijven doorgaan, vechten en vergeet je vooral niet te amuseren!’  

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Erik Persoons

“De typische ingrediënten van een thriller zijn in mijn verhalen minder dominant aanwezig, maar worden vervangen door een onderhuidse spanning, een groeien naar een climax terwijl de personages in mijn verhalen herkenbare, levendige mensen zijn met hun gaven en gebreken.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Edith Oeyen

“Ik begon met schrijven toen ik acht jaar was. Ik was een verlegen en nogal bang meisje. Op weg naar school moest ik langs een klein bos passeren. Ik verdreef mijn angst door liedjes te verzinnen en die heel luid te zingen. Ik noteerde de teksten en zo ben ik blijven schrijven.”

Lees meer

Oogsttijd: deze boeken brachten onze auteurs deze winter uit

Ook de afgelopen maanden brachten de erfbewoners weer heel boeiende en spannende boeken uit. Ontdek ze hier!

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Maria T Muto

“Diep in de nacht, als de wereld rondom mij slaapt, word ik door de stilte creatief. Hetgeen ik doe, is mijn beelden omzetten in kunst. Schrijven, illustreren en schilderen zijn een passie, iets dat ik gewoon niet kan uitzetten. Dat is voor mij een manier om de wereld rondom mij mooi te maken. La vie en rose. Letterlijk.“

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Lenno Vranken

“Ik heb nooit begrepen waarom een jongen, die niet in het plaatje past van de traditionele gendernorm, niet op een actievol avontuur kan gaan.”

Lees meer

Download een gratis e-book met proza en poëzie van erfbewonersErfbewoner aan het woord: Ibolya Moór

“Ik hoop dat lezers er via mijn boek van overtuigd raken dat gedachten werkelijk kracht hebben, en dat ze met behulp van deze info hun eigen leven positief kunnen beïnvloeden. Een mens is krachtiger dan ze zelf beseft!”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Christina Guirlande

“Ik ben iemand die altijd bezig moet zijn. Gewoon niets doen brengt mij aan het piekeren. Bovendien gaat al wat rust aan het roesten en dat probeer ik met alle macht te verhinderen.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Kelly Loos

“Na een vakantie in Schotland wist ik: hier wil ik over schrijven. Het heeft lang geduurd voor ik wist wat ik er precies mee wilde doen. Ik ben eraan begonnen, heb het weer aan de kant gelegd en uiteindelijk heb ik er een liefdesverhaal van gemaakt.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Johan Simons

“Zoveel mogelijk zeggen in zo weinig mogelijk woorden en als het kan de lezer midscheeps raken, dat blijft de uitdaging.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Ina Stabergh

“Ik ben heel nieuwsgierig en breng bijna een halve eeuwigheid mijn leven zoekend door, om meer te weten, om oplossingen te vinden, om schoonheid te ontdekken.”

Lees meer

Waarom zag Boekenerf het levenslicht?

Korte keten en lokaal shoppen zijn populairder dan ooit, mede door toedoen van de coronacrisis. Er zijn ook best wat schrijvers die rechtstreeks aan lezers verkopen, maar vaak komen zij daarbij niet verder dan hun eigen kennissenkring. Boekenerf wil daar verandering in brengen. Het is een collectief van auteurs en de ideale plek voor mensen die graag een gesigneerd boek kopen bij de schrijver zelf.

Lees meer

Download een gratis e-book met proza en poëzie van erfbewonersOogsttijd: deze boeken brachten onze auteurs uit tussen januari en oktober 2020

In de toekomst zal je hier elk seizoen een overzichtje vinden van de nieuwste boeken van de auteurs op Boekenerf, maar aangezien dit de allereerste editie is van deze blog, vind je hier een lijst van boeken die verschenen tussen januari en oktober 2020. En die toont de diversiteit op Boekenerf mooi aan!

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Steven Van Der Heyden

“Met mijn gedichten probeer ik de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Ik ben dus een zoeker en in die zin altijd onderweg. Taal geeft vaak richting en net zoals schoonheid kan ze een grote troost zijn.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Lieve Van Hemelen

“De vriendschappen, de sfeer en de aanvaarding trekken me enorm aan in de wrestlingwereld. Van Rob Raw en Légion Von Creed, de twee coverfiguren, krijg je – net zoals van alle worstelaars – ongeremde, warme vriendschap.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Sonja Vandewal

“Als zich een verhaal in mijn hoofd vormt, kan ik dat pas loslaten als het omgevormd is tot een boek.”

Lees meer

Erfbewoner aan het woord: Danny Vandenberk

“Als ik begin te schrijven, ratel en kraak ik, associeer ik en valt elk gevoel van tijd en ruimte weg. Plots ontstaan er gevoelsgedichten, nostalgische teksten of dubbelzinnige vunzigheden en soms hele romans.”

Lees meer

5 redenen om je boeken rechtstreeks bij de schrijver te kopen

Boeken rechtstreeks bij de schrijver kopen is geweldig. Dit zijn vijf redenen waarom dat zo is!

Lees meer