Schrijvers per genre
Schrijvers (A-Z)

Angelique Rijk (1965) werd geboren in een klein Brabants dorpje. Ze was de oudste in een gezin met drie kinderen. In haar autobiografie ‘Onzichtbaar’ beschrijft ze haar ervaringen met seksueel misbruik, over de worstelingen met de monsters in haar hoofd, maar ook de veerkracht en wilskracht waarmee ze vecht voor haar geluk. Met haar boek wil ze seksueel misbruik bij kinderen ook bespreekbaar maken.

Annelies Mentink is naast auteur vooral opruim- en minimaliseercoach en helpt mensen concreet op weg naar meer rust in hun huis en ruimte in hun hoofd. Ze coacht mensen in hun eigen omgeving, geeft interactieve lezingen en inspireert dagelijks anderen in haar strijd tegen onze spullenobesitas met haar merk Annelies Minimaliseert®.

Arlette Henek werd geboren in Genk en woont in Hasselt. In het verleden schreef ze reeds artikelen voor de ledenkranten van de vzw’s waarvoor ze werkte. In 2003 schreef ze zich in aan het conservatorium om haar droom waar te maken: schrijfster worden.

Bertina Mulder (1962) is auteur en webredacteur. Daarnaast is ze mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk. Bertina werkte zeven jaar op de communicatieafdeling van een zorgorganisatie, maar kreeg steeds meer behoefte om ‘buiten de lijntjes’ te schrijven. Ze vertrok naar Curaçao en schreef daar haar debuutroman ‘Wisselwerking’ (2016)

Camille Jacobs (1953) is een creatieve zestiger die lef en gezond verstand combineert met een vleugje humor. Nu de tijd is aangebroken om zijn firma door te geven aan de volgende generatie, kan hij zich meer toeleggen op zijn hobby: boeken verzamelen en schrijven

Cécile Ickenroth (1967) schrijft sinds haar vroegste jeugd. Naast een loopbaan in de muziek is het schrijven altijd een passie gebleven. Cécile schreef columns, recensies en interviews voor het blad ‘Pianowereld’ en startte enkele jaren geleden met het volgen van verschillende cursussen proza en verhalend schrijven.

Christina Guirlande is dichteres, jeugdauteur, vertaalster uit en naar het Frans. Zij schreef reeds een 60-tal boeken en heeft enkele honderden gedichten en teksten gepubliceerd in tijdschriften en bloemlezingen. Ze werd meermaals bekroond voor haar poëzie en voor haar jeugd- en kinderboeken.

Cyriel Gladines publiceerde vijf dichtbundels, waarvan 4 bij Uitgeverij P in Leuven, die zeer goed werden onthaald en waarvan enkele geïllustreerd werden met grafisch werk van diverse kunstenaars.

Danny Vandenberk is geboren met een pen in de hand. Zijn schrijfstijl is uniek: humoristisch, vlot, speels en doorspekt met absurde associaties en wonderbaarlijke woordspelingen. Danny de dubbelzinnige is een taaltalent, een woordgoochelaar en een letterjongleur.

Dirk (°1954) is voormalig leraar en journalist bij o.a. Het Belang van Limburg en Radio 2 Omroep Limburg. In 2010 begon hij, na een levertransplantatie, boeken te schrijven. Hij schreef ook songteksten voor zijn rockband Iron Foundation. Zo schreef hij met „Light of my Life“ een tekst over zijn kleinzonen Guus en Luuk. Toen Guus vroeg of hij ook eens een boek over hen wilde schrijven, wakkerde dat de creativiteit aan en vier weken later was er „Guus & Luuk in Arteria.”

Edith Oeyen schreef al meer dan dertig titels bij elkaar: poëzie, verhalen, essays,… Jarenlang was zij actief medewerkster van Uitgeverij Zuid & Noord en ’t Kofschip. Sinds 2000 is zij voorzitster van de Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers. Werk van haar werd vertaald in verschillende talen. Op Facebook is zij elke dag actief. Edith is de samensteller van meer dan honderd bundels en boeken.

Els Ceyssens heeft Pedagogische Wetenschappen gestudeerd. Ze is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Al van in haar kindertijd houdt ze van schrijven. Droom mee met haar pakkende, soms romantische, soms spannende verhalen.

Els Raemaekers (1972) is geboren en opgegroeid in een Limburgs mijnwerkersgezin in Heusden-Zolder. Als kind amuseert ze haar vrienden met het vertellen van verhalen en gedichten schrijven op kaartjes. In 2020 verscheen haar eerste roman: Najara.

Mariette Claesen staat ook bekend onder haar auteursnaam Emily Puck. Maar liefst 45 jaar na haar eerste publicaties in het Belang van Limburg nam ze de pen weer op en schreef in 2018 haar eerste roman ‘Ansicht’. Sindsdien volgden nog meerdere romans, maar ook een poëziebundel. In 2019 schreef ze voor de Warmste Week 3 reeksen Koffieverzen, die verkocht werden voor een goed doel.

Erik Persoons (1965) houdt van uitdagingen. Enkel gekneed door een onvoorwaardelijke passie voor schrijven en theater, durft hij het aan om al eens buiten de lijntjes te kleuren. Hij schrijft thrillers, non-fictieboeken en jeugdromans.

Hoewel Guido Devos (Vilvoorde, 21 januari 1953) al sinds zijn jeugd schrijft, begon hij pas te publiceren in de jaren tachtig. Er werden talloze verhalen, gedichten, essays en recensies van zijn hand in diverse tijdschriften gepubliceerd. Het verhaal ‘Lieve Gerda’ werd door de Nederlandse Playboy opgenomen en met een aquarel van Jan Vanriet geïllustreerd. In 1989 werd hem de Wel-prijs voor essay toegekend voor een stuk over het werk van Jeroen Brouwers.

Guy van Hoof werkte mee aan tientallen literaire tijdschriften, waaronder Deus ex Machina, Ambrozijn en ART04. Van zijn hand verschenen reeds tien dichtbundels en essays over onder meer Thierry Deleu en Daniël van Hecke. Verder publiceerde hij ook de Literaire gids voor Antwerpen en de bloemlezing/essay De Nieuwe Romantiek.

Heidi Denissen kruipt in de rol van Heidi van Tirol, een vrolijke meid die haar job bij Colruyt opzegt om haar droom na te streven: een leven op de planken om de mensen een zetje te geven richting meer blijheid, vrolijkheid en spiritualiteit in hun leven.

Herman Grouwels (Sint-Truiden, 1948) woont in Hamont-Achel en is gepensioneerd bankfiliaalhouder. Hoewel hij al zijn hele leven gedichten schrijft, kwam hij pas op latere leeftijd aan het schrijven van (historische) romans toe.

Als dochter van een Hongaarse vluchteling werd Ibolya Moór (1966) in Utrecht geboren. Op dertigjarige leeftijd kreeg ze ernstige gezondheidsproblemen. Kwam dat echt door een eeuwenoude vloek, zoals volgens de overlevering werd beweerd? De analytische Ibolya ging op onderzoek uit. ‘De vloek’ is haar debuut.

Sinds 1980 schrijft Ina Stabergh proza, poëzie en toneel voor jongeren en volwassenen. Haar werk werd vaak bekroond, vertaald en getoonzet. In 2006 werd zij officieel aangesteld tot de Eerste Stadsdichter van Diest en Eerste Stadsdichteres van Vlaanderen.

Jeannette (Opgrimbie, 1950) groeide op in een mijnwerkersgezin. In 2009 publiceerde ze haar eerste thriller waarin de lezers kennismaakten met het duo Esther Kreif en Ilona Berkochek. De verhaallijnen starten altijd in Hasselt en de personages zijn afkomstig uit heel Limburg.

Johan Simons noemt zichzelf een taalspeler en wil de lezer graag direct en midscheeps raken. Hij probeert zoveel mogelijk te zeggen in zo weinig mogelijk woorden. Films, boeken en popmuziek vormen zijn dada en een vleugje humor en erotiek zijn altijd meegenomen.

Joke Lemoine is geboren in de eerste maand van het jaar 1983 en groeide op in Genk. Ze schrijft en illustreert. De inspiratie voor verhalen vindt ze in de sporen die mensen nalaten, en in hetgeen dat aan het oog wil ontsnappen.

Voor Katelijn (Deinze, 1959) is poëzie een verruiming van haar communicatie naar de buitenwereld toe, een manier om als persoon met een beperking een zelfstandige plaats in de samenleving op te eisen.

Kelly is leerkracht, freelance redacteur en schrijver. Met ‘Schotse wolken’ schreef ze haar eerste roman: een liefdes- en reisverhaal.

Krijn woonde in alle uithoeken van de wereld. Op de Caribische eilanden vond hij inspiratie voor een spannende reeks thrillers, maar hij schreef ook een avontuurlijk kinderboek.

Kristel houdt van woorden die het leven inkleuren. Elke dag is anders gekleurd en dat weerspiegelt zich in haar schrijfsels. De ene dag produceert ze kinderverhalen, de andere dag een vrolijk rijmpje, een diepdroevig vrij gedicht, een raak puntdicht of een intense senryu/haïku.

Leen Raats (Antwerpen, 1984) is schrijver, copywriter, hoogsensitief metalfan en neurotisch levensgenieter. Al van kinds af aan wil ze ‘al schrijvend de wereld een beetje mooier maken’. Dus schrijft Leen bio’s over zichzelf in de derde persoon enkelvoud.

Lenno Vranken (2000, Neeroeteren) was al heel vroeg geboeid door sprookjes en oude sagen en wilde al zo lang hij zich kan herinneren schrijver worden. Hij is een enorme fan van de Harry Potter–boeken, Gotische literatuur en oude griezelfilms. Hij begon zijn boeken te schrijven toen hij dertien was.

Lieve Van Hemelen (°1974) is moeder van 3 volwassen kinderen. Via haar fitnesscoach Rob “Raw” Eeckhout, een topper in het showworstelen, kwam ze in contact met deze vorm van sport/entertainment. Na enkele shows was ze compleet verkocht en sindsdien is ze niet weg te slaan naast en achter de ring.

Lily May werd geboren te Brugge in 1980 maar woont al haar leven lang in De Haan. Als kind schreef ze reeds gedichten voor het schoolkrantje en fantaseerde een wereld waarin zowel zijzelf als de lezer kon verdwalen. Het kind raakte de dichter nooit kwijt en tot heden ten dage zijn boeken haar grootste passie.

Lucy groeide op in Amsterdam en woont nu in Dublin en in de Amsterdamse Indische Buurt. Jarenlang leidde ze mensen rond in Engeland en Ierland. Sinds 2015 woont ze ook in Dublin. Over deze stad schreef ze een inspiratiereisboek, een luxe reisgids over de Ierse west. De boeken Ode aan Oost en Let’s talk Dutch gaf ze uit in eigen beheer.

Ludo Driesen is gepensioneerd psycholoog en schreef non-fictieboeken over opvoeden en drie spannende jeugdromans.

Luk Machiels (1955) is gepensioneerd leraar Nederlands, Engels en geschiedenis. Naast zijn boeken over de spirituele Keltische sporen in ons heden (‘De Keltische erfenis’ en ‘Landschap en volksgeloof in Keltisch perspectief’, beide uitgegeven door Mens en Cultuur, Gent) schreef hij ook drie misdaadromans.

Luuk Hoedemaekers schrijft vooral theaterstukken, komedies, tragikomedies, kluchten en tragikluchten. In 2020 bracht hij zijn eerste roman uit. Het is niet zomaar een politieroman, maar ook een psychologische, erotische en literaire thriller en een ‘parade van gekwetste mensen’.

Marc Swerts (1966) is schrijver, muzikant en wetenschapper. Hij is Vlaming, woont in België, maar is in Nederland verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek doet naar aspecten van non-verbale communicatie en prosodie. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij schrijft satirische romans die handelen over de kleine kanten van het academisch bestaan.

Marc Vos houdt van koffie, rode wijn en met vrienden samen zijn. Van Brussel by night, Antwerpen in de zon en de fado van Lissabon. Van boeken en poëzie. Van Dylan, Cohen, Townes Van Zandt, John Coltrane, Neil Young en Joni Mitchell. Muziek en poëzie beroeren hem misschien nog het meest. In 2019 publiceerde hij een boek over de legendarische Genkse band Siglo XX.

Diep in de nacht, als de wereld rondom haar slaapt, wordt Maria T. Muto creatief. Haar kinderboeken bevatten een universele boodschap, waar ook volwassenen door worden geraakt.

Grenzeloze creativiteit en een groot inlevingsvermogen in de fantasiewereld van kinderen zorgden ervoor dat Marina Theunissen (1946) negen boeken voor kinderen en jongeren schreef. In 2020 resulteerde een sluimerende passie in twee spannende boeken voor volwassenen.

Michelle Arts, geboren in 1984 te Nijmegen, studeerde International Business aan de Universiteit van Tilburg. Geïnspireerd door haar oudste dochter schreef ze haar eerste kinderboek: Otter & Pinguïn en de drakenfluit. Michelle schrijft het liefst kinderboeken in het fantasy/ science-fiction genre, maar ze schrijft geregeld ook korte verhalen voor volwassenen, meestal voor schrijfwedstrijden.

Nadine Smets werd geboren in een gezin zonder harmonie of gelijkwaardigheid. Haar moeder vond haar ‘anders’ dan haar vier broers en twee zussen. Ze sprong altijd in de bres om te helpen, te bemiddelen of te zorgen voor anderen in de hoop zo liefde te verdienen. Door niet begrepen te worden, afgewezen of in de steek gelaten begon ze als einzelgänger aan haar zoektocht naar het ‘vinden’.

Peter is oud-docent Nederlands. Hij schrijft en musiceert, houdt zich bezig met filosofie. Hij is de initiatiefnemer van de coöperatieve uitgeverij In de Rieten Stoel en heeft via deze uitgeverij inmiddels 10 boeken op zijn naam staan. Zijn proza kenmerkt zich door het gebruik van klassieke literatuur in zijn verhalen.

Pierre Diriken (Hasselt, 1951) woont in Kortessem. Als doctor in de geografische wetenschappen stond hij in de jaren ’80 aan de wieg van het ‘geotoerisme’ in Vlaanderen. Sinds 2010 organiseert hij cultuurhistorische dagtrips, geeft hij voordrachten en lezingen over Haspengouwse thema’s en schreef hij een vijfdelige reeks van Haspengouw-monografieën.

Raoul Maria de Puydt schreef meerdere boeken, waaronder poëzie en verhalen, kunstmonografieën van o.a. Felix de Boek, J. Willaert. Zijn poëzie is vertaald in een tiental talen, waaronder het Engels, het Duits, het Frans, het Pools, het Roemeens, het Russisch, het Turks en het Bulgaars.

Renée Gellings (1962) is geboren en getogen in het Limburgse Roermond. Ze is getrouwd en moeder van twee jongvolwassen kinderen en van Douwe, een 3-jarige, ondeugende Zwitserse herdershond.

Rients Hofstra (Joure, 1949) publiceerde in 2013 zijn eerste politieke roman. Na een loopbaan van dertig leerzame jaren in het onderwijs, begon hij in 2012 met schrijven. Belangrijkste drijfveer: de BV Nederland. De onvrede over hoe die gerund wordt en vooral hoe het anders, beter maar vooral rechtvaardiger en goedkoper kan.

Romain Maes (Koersel, 1946) belandde na zijn studies in de Hogere Handelsschool in de zakenwereld. Hij bouwde zijn eigen tegelzaak uit: Quadrifoglio in Leopoldsburg. Nadat zijn kinderen de zaak overnamen, verdiepte Romain zich intensief in het spirituele. Dit resulteerde tot nog toe in niet minder dan twaalf boeken.

Ruben Bultinck is een gedreven auteur van fictie en poëzie, al van kinds af is hij gepassioneerd door boeken. Sinds enkele jaren combineert hij werken en schrijven, wat enorm veel voldoening geeft. In 2019 debuteerde hij met de avonturenroman Primeur vol gevaar, het resultaat van een eerste echte ervaring met zijn passie voor schrijven.

Sanne Claus (24 januari 2004) is een enthousiaste tiener die al heel haar leven geïnteresseerd is in alles wat met taal te maken heeft. Van kinds af aan droomde ze ervan om een eigen boek te schrijven. Die droom heeft ze nu op haar 16de eindelijk kunnen realiseren met “5 weken”.

Sonja Vandewal (°1971) woont met haar echtgenoot en twee zonen in Opglabbeek. Haar hele leven was ze al gebeten door het schrijven en lezen van boeken. In 2017 schreef ze haar debuutroman Visioenen, waarmee ze de tweede juryplaats behaalde in een literatuurwedstrijd.

Staf Henderickx (1949) is halftijds huisarts in een groepspraktijk en halftijds auteur. Hij schrijft over medische onderwerpen, maar ook historische romans en dichtbundels vloeien uit zijn pen.

Stan Mardaga (As, 1946) is een gepensioneerd bouwvakker uit Zonhoven. Hij is gehuwd met Gina Treunen en vader van Nele en An. Stan is voorzitter van dialectvereniging Veldeke As-Niel en mocht zich van 2012 tot 2014 dorpsdichter van As noemen.

Steven Van Der Heyden (Gent, 1974) is palliatief thuisverpleegkundige en tracht met taal de wereld te lezen. Het is zijn oorsprong en bestemming of zijn manier om een plek te vinden in een wereld die hem niet helemaal past.

Stijn Bruers (1981) is doctor in de natuurwetenschappen en de moraalfilosofie, en onderzoeker in de economie. Hij heeft jarenlange ervaring als milieuactivist en vaarde ooit mee met Sea Shepherd tegen de illegale walvisjacht in Antarctica. Later richtte hij Effectief Altruïsme België op. Als kritisch denker won hij de SKEPP-prijs in 2015. Stijn schreef verschillende boeken over ethiek, dierenrechten en effectief altruïsme.

Tine Hertmans (Gent) schrijft poëzie, kinderboeken en korte verhalen. Ze publiceerde meerdere dichtbundels. Daarnaast maakte ze kinderboeken met illustrator Sandrine Lambert. Haar werk werd veelvuldig bekroond.

Valère Gijbels is een gepensioneerde arts uit Riemst en bestuurslid van KVLS. Laatbloeiend gaf hij zijn debuutroman uit in 2020: De Hemel Bestaat over een speciale hond en een bijzondere baas. Hij doet fervente pogingen om gedichten te schrijven.

Wilfried Swinnen, geboren, getogen en geleefd in het prachtige Haspengouw van Zuid-Limburg, is altijd bezig geweest met verhalen en schrijven. Toen zijn beroepsloopbaan ten einde liep, aarzelde hij niet om de vrijgekomen tijd met heel veel plezier te vullen met wat hij heel graag deed: schrijven.

Walter Spaepen buigt zich al jaren over zijn zielenroerselen. Met een schuine blik op de wereld en haar mensen filtert hij ongenadig maar met zin voor humor de kleine dingen des levens. Daarin zitten sporen van de menselijke existentie. Zijn werk laat zich niet onder één noemer vatten.

Yoke en Rudi voeren je mee in de wonderen van de natuur. Ontdek de kracht van een kristal in beeld en verhaal’.

Yves Saerens (1983) debuteerde in 2016 met de historische roman De dwarsligger, uitgegeven door Houtekiet. In 2020 publiceerde hij in eigen beheer het boek Sien van Gogh. Hij werkt ook als leraar in het secundair onderwijs.
Of zoek een specifieke schrijver